Tuesday, December 22, 2009

Biar Salah, Asal Siap

Haha, slalu kita dengar
"Biar lambat,asal selamat"
tp kali ni aku nk sebut
"biar salah, asal siap"...

tu dulu prinsip aku kat maktab dulu..
keje skolah kan byk,
so kalo rajin, aku siapkan cepat2
xkira betul ke salah ke,
main hentam je jwb...
asalkan siap...
hoho sepatutnye salah cara cmtuh...

dah lama aku xwat prinsip nih...
aku rasa kat usm nih...
aku kena wat balik prinsip nih...
sebab pa?
"kn ke bnda tak bgus nih"
haha, xla xbgus sgt...
kita amik yg positif la...
kenal diri sendiri dan buat prinsip nih...

nape aku kata kenal diri sendiri??
sebab, aku kenal diri aku..
aku tau aku cmna, malas...
apatah lg nk wat keje...hoho
tutorial2 yg dpt tuh pun aku xwat..
kalo kena hntr, aku tiru org jeh..
drpd amalkan cmna,
baik aku amalkan "biar salah,asal siap"...
tul x, sekurang-kurangnya aku usaha..

ya, firman Allah,
Allah xkan ubah nasib sesebuah kaum itu,
melainkan kita berusaha mengubahnya sendiri...

dan, aku tau cmna sifat aku, mls...
mls berusaha...niat je lebih,
perbuatan dan usaha kurang..
hasil pun dpt sikit la...

jd, sem depan...
prinsip biar salah asal siap kena CUBA buat...
hoho...
sekurang-kurangnya kalo aku dpt buat prinsip tuh,
usaha aku mesti lg byk dr sem2 sebelum nih...
bndingkan....

so, konklusinya......
marilah kita tgkatkan lg usaha sem dpan...
(walaupun aku sndiri xdpt atasi masalah malas aku)...
hoho

Monday, December 21, 2009

Result Da Kuar

Hoho, walaupun pointer aku xtggi....
tp da syukur sebab ada improvement dr sem lepas...
improvement yg agak byk aku rasa...
haha....
msti ada org yg pndai yg berfikiran jauh akan kata...
"alah, setakat 2.67 tuh, rendah mcm tuh da nk sronok" <- ayt negatif
"pointer 2.67 je,nape nk sronok....usaha lg" <-ayt positif skit

haha, aku sokong dua2 ayat tuh,
tp untuk aku, kenaikan dr 2.13 kepada 2.67 tuh...
adalah satu ikpak yg besar...satu perubahan positif...
hoho....kena r motivasi diri...
ni nk sedey pointer rendah watper...
dah berlalu...
hoho

sem depan, kena aim 2.7 lak..haha
rendahnye aim...
msti ada yg marah kalo bc post nih...
sb aim aku rendah sgt then sronok walhal pointer rndah...
haha

think positive man...
walaupun teringin gak nk pointer mcm ,eza 3.51...n so on

Saturday, December 5, 2009

Harta Karun Hilang

...
Agak geram disitu...
br nak format laptop,
tgk2 dlm plastik2 DVD tuh,
xda lak bekas tuk installer OS...
hoho, da ilang...
tertinggal dlm bilik zul kot xpun bilik aku...
huhu, so, xleh la format laptop...

ISO pun xda dlm external, da delete...
yg tggal just ISO windows seven 64 bit ngan Vista SP2...
vista tuh bukan tuk install vista, tp just upgrade dr vista ke vista sp2...
nk try seven 64 bit, hmm...
xmboh la...takut ISO tu rosak...
da burn...
kali kedua burn baru elok...kali first burn,
dvd tu jd rosak...
hoho

soklan cepumas...
SAPE TAU PE BEZA OS 32 bit ngan 64 bit??

bukan sumer CPU (mksud CPU disini adalah processor k) leh support 64 bit...

Monday, November 23, 2009

Sem 4

SUBJEK SEM 4
CPT212 - 4 Unit
CMT222 - 4 Unit
CST331 - 3 Unit
CST333 - 3 Unit
WUS101 - 2 Unit
SHE101 - 2 Unit
LHP456 - 2 Unit
KO-K

Friday, November 6, 2009

Manager Bola

Football Manager 2009
FIFA Manager 2010
Championship Manager 2010

Saturday, October 31, 2009

Aim and Shoot

Pointer aku sgtlah rendah...
sem nih aku nk target dptkan pointer yg lebih tggi dr sem lepas...
hoho...xmustahil kot...
sebab apa x mustahil???
sebab sem lepas pointer aku sgtlah rendah....
sem ni lak nmpk cam bleh dpt mrkh lbih skit...
ada hrpn r kot nk dpt pointer yg lebih baik...

SO, apa yg aku target dan harap...
Ini kenyataan dan bukan ilusi...
sepanjang aku nk hadapi exam...
aku rasa tak pernah aku stdy smpai hbis....
kalo ada 10 bab masuk...
ada la kot dlm 8 bab aku bc...
huhu...
kali nih...
CMT221 - aku nk bc smpai hbis...
biarlah xmsuk otak pun, asal bc hbis sudah...
dlm exam t leh tulis pe yg igt drpd xtau lgsung...
PERl?? hmm...
akan dicuba...
SEC pun musti dicuba...
dan lain2 msti dicuba....

Thursday, October 29, 2009

Amer

AMer

Ya-ha...STdy Week Dtg Lagi...

Huhu...stdy udah dtg dan udah bermula.....
selepas bertungkus lumus menyiapkan projek db,
dan viva sudah selesai...
maka dengan rasminya bermulalah
STUDY WEEK untuk bebudak CS@USM
tnpa gangguan asinment n projek...

2/11 CMT221 9.00-11.00 DPB
3/11 LSP404 2.15-4.15 DKW
6/11 CPT211 3.00-5.00 DPB
17/11 CST233 2.15-4.15 PHS II
18/11 HTU223 2.15-4.15 DPA
19/11 AKP201 2.15-5.15 DKW

Inilah jdual exam aku...
20hb bleh balik umah....

Huhu, jam udah kul 3.40 pg....
aku br hbis stdy bab 1 DB...gler ah...
ad lagi byk bab untuk DB....
xpa,gambate....

Pas exam hbis,bermulalah cuti...
hmm,if i'm not choosen for this holiday break under cik azam programme,
aku ada plan lain...
aku nk perbaiki asinment DB aku...nk wat yg terbaik...
tmbh features,baiki error....buh error handling,
upgrade system...including GUI...
huhu,bunyik cam senang je kn???
hhu.aku dak yg x kreatif+mls,
bg aku mybe nk baiki+upgrade+buat projek DB ni jd yg terbaik+mantap
agak susah...haha
aku akan berusaha...

Am, nk copy projek ko sbg cth leh?
aku nk lengkapkan db aku...
byk features dlm projek ko yg buat aku tertarik...
and i have come up with my own idea,
tp agk susah nk dibuat...
dan dicari penyelesaian,
sb aku xda sijil Meng'google',huhu

org lain senang je cr kat google pape mklumat diorg nak,
tp aku cr xjmpa2 pun...hoho

Byk yg aku bljr bila buat projek DB+Java+Flash+SEC...
ya,byk pengalaman aku dpt...
Dr D Java bg nasihat and comment,
lab instructor DB bg comment cmna nk improve our system,
Dr A Sec nasihat kat bebudak SEC,ttg present FYP...
aku bljr flash guna actionscript...
sumer ni wat aku lebih kreatif dan byk berfikir....
da lama wooo x gn otak ni wat programming....
cari penyelesaian masalah....hoho

smpai skrg aku kagum ngan encik arshad...
ya, aku plg kagum ngan die....
walaupun pointer die bukanlah yg terbaik...
tp programming die mntap gler....
otak kretaif...
Encik A and Encik Y,
they have sumthing in common...
yeah, i admit they are clever and mantap gak....

bg aku, kita kena bljr dr yg pakar...
yg lebih pndai...
hmm, tp x semestinya kita leh bljr dr yg lebih pndai dr kita je,
bleh je bljr dr sesape....
dan as a computer science stdnt,
kita xleh accept sumthing bulat2,
kita bljr dgn concept trial and error...
so,bila org kata wat cmni,
xsemestinya kita leh wat cara tu je untuk solve the programming problem....
there exist other solution...
aku admit,aku pun slalu amik bulat2 pe yg budak lain wat,
tp kdg2 aku just tny konsep,then come up with sumthing much more easy for me..
we have our own style,
and i dislike when someone just ikut
atau ulang balik ape yg org lain bgtau die...
bila suh terangkan kat kita,
die akan terangkan apa yg org terang kat die...

and,kreativity is not sumting that can be learn...
at least,i think so,

kalo xda haikal,
aku rasa projek db team aku,
mst GUI plain je...
thanks eke,
and werm gak...
and pian gak kot...
huhu

plg byk bntu,
encik h*****...
xyah nk terang byk2 kat die...
die fhm kite nk apa,
die wat ikut cara die...
then come out with sumting...
then die leh dibwk discuss....
nk wat sumting cmna,
mtk pndgn die...
werm and pian pun byk bntu gak....
cuma lg senang bekerja ngan haikal....

tp aku,
sumtimes i'm fail as a leader...
aku cepat hangin...
sori gangs...
huhu...
dan aku beremosi...
betul x bebudak team sec?
aku ikut rentak team aku...
dgn org yg aku kenal and rapat skit,
aku cepat mrh,tggi2 suara...
hoho
ngan bebudak yg kurang skit,
aku jd cepat emosi,
tnjuk rasa cuak ngan projek yg xsiap,
rasa risau,,,
then br diorg rasa
'owh, projek ni perlu buat'
actually, xsengaja wat cmtu...
automatik duh...

kalah, aku da byk giler merepek...
nnti ada org kata
aku luah kat blog,
yeah,
i admit that...
hoho
tp being a man,
an egois man....
xda org yg nk dgr kita cerita,
sembang2....lebih2 lg kalo melibatkan bnda2 cmn...
so,dlm blog r caranya...
lgpn bkn org bc n kenal pn...
so, mmbuka pekung didada?
positif or negatif?
ikut keadaan la....
xselalunye positif, x slalunye negatif...

Sunday, October 25, 2009

DB Log Report

menuChoose() -> setlocation

employeeLogin() -> Login error--wrong password,able to login
-> key Enter

managerLogin() -> no error message
-> key Enter

customerSite() -> setLocation

employeeProfile() -> /complete

employeeProduct() -> unfinished/unedit
-> take note ->> WERM

employeeTransaction() -> unfinished/unedit
-> take note ->> EKE

loginEdit() -> setlocation

employeeMenu() -> /complete

managerMenu() -> setLocation

managerStock() -> setLocation

managerEmployeeProfile() -> setlocation
-> hireDate

managerStockOrdered -> unfinished/unedit
-> take note ->> MATNOR

adminEdit() -> /uncheck

Deadline : Tuesday!!!!
Viva : Wednesday!!!!!

Tuesday, October 13, 2009

The Worst..

Puhh, aku dah lega skit...oral Bi and interview da sudah...test SEC pun da sudah...ptg ni lak test PERL..

tp yg sedeynye, mmg teruk gler aku wkt interview and oral BI td depan lecturer BI...
giler ah...plg teruk pernah aku buat....tergagap-gagap, ayat BI tunggang-terbalik...soklan yg die tny pun main tabuh je aku jwb...

yg xbestnye, sb die pernah kata "kalau die yg byk ckp wkt presentation, mksudnya kita nye persembahan teruk..."

td wkt speaking, pas interview tuh...aku dahla xprepare...so aku pilih unutuk citer pasal satu bab dlm security, Cryptology...tgh2 bercakap tuh, die tny 2-3 soklan, hmm...nmpknye teruk la yuh akunye...huhu..

pas test pERl, leh proceed ngan projek databse, then projek sec...esk ada listening test untuk BI>>.hoho

Sunday, October 11, 2009

Tolong!!!!!

sedutan comment dr post cik auni

hahaha...

cian tul ko...eh, cian kat kita sumer...

tp kn, dlm busy2 byk asignment and byk test...ada gak yg sempat g jejalan,bersuka ria sana sini...g aktiviti tu aktiviti nih.....

yela, myb kat diri sendiri rasa mcm tak mnyusahkan(walhal menyakitkan badan+diri sendiri)...tp org kat sekitar cmna? dush2...



huhu,aku senang r kata kn? sb aku x rasa, yg pmi pun aku bg nama tp x join meting...huhu teruk tul,xda komitmen..



berbalik pd yg td, kita rasa kita leh ikut,kita leh wat walaupun kita join sana,join sini...siyesly,kalo am,mmg aku rasa die leh...tp org lain??? hmm, pikir r dua tiga kali...



aku pikir cmni, kalo korg join aktvt byk sgt,xpun wat aktvt byk sgt...hbis tu, asinment byk,grup lak tuh....nk jmpa wat meting wat asinment cmna?????? kalo mmg da bg tugas, ko wat part nih,ko lak yg nih...xpa...g la join aktvt,asal leh siap part ko sudip....



tp ni kalo keje yg memang nk kena monitor,keje yg nk wat sesama,xpun x bg tugas lg.....nk siapkan sesetengah part dulu br leh bg2 tugas....so cmna??? dimanakah anda ketika grup anda hendak atau sedang membuat asinment grup??? konsert???? 1siswa???? lepak nagn member2 lain yg xreti2 kita ada tugas????



pls consider org lain ok, apa yg korg wat tu, akan effect (eh, affect kot) org lain gak...



--ish,tp mmg yg paling geram sb smpat g p konsert,p bersuka ria,join aktvt 1sswa la...mcm2 lg...keje pun tersekat r smpai korg blik,smpai korg leh start blik wat keje...aiyooo...tolong, kita dh besor,da matang and da leh kawin da pun...mcm lectr sec aku ckp,kat U kita kena ada self-discipline..mmg,skali skala kita nk gak g rehatkan minda,relaks jap...tp berpada2 r...



aku tau,aku pun main game kat bilik,tgk citer (walaupun da lama x tgk citer huhu,sape ada citer best???? nk...)...tp sumer tuh kat bilik, bebila team aku nk wat meting pun leh,sb aku sentiasa available kat bilik...xsalah nk wat aktiviti luar bilik,mmg gerakkan badan,wat otak aktif and so on...tp kalo da slalu sgt, pe gunanya kalo otak aktif tp x wat keje?????????>--


sori,kalo sesape ada terasa pape...aku bkn perfect,just nk kata apa yg patut( ++ skit yg x patut skali kot)...sori...aku kata ni kepada sumer terutama diri aku sendiri...oit (HOI la,br bunyi kasar skit) MATNOR!!!! da tau keje byk, sudip2 r join aktvt,g sana sini,membuatkan diri kita sukar available untuk team kita wat meeting...dan, oit matnor, sudah2 r tuh bebel, awak tuh bkn nye bagus sgt!!!!!

Wednesday, October 7, 2009

Kalut + Serabut Mode

3 Test
-> Isnin Database
-> Rabu Security dan PERL

3 Projek
-> Database
-> Java
-> Marketing

1 Assignment
-> PERL

Due Next Week

1 Projek
-> Security

Due Next Next Week

Hoho

Sunday, October 4, 2009

Baru Nak Berjinak dengan Flash..

Hohoho...DIsebabkan assignment bebudak multimedia kena wat flash
and aku pun rasa mcm nk bljr flash...
so bermulalah perjalanan menerokai basic flash...

Jumaat Mlm, G jmpa sifu Arshad....
Mtk die wat calendar form untuk Java...
tp die xpenah wat calendar, so die xtau...
SO, then alang2 tuh mtk die ajr flash...
suh die ajr basic, tp die ajr terus gn action script...
die kata boring kalo ajr basic...hoho
nasib baik aku dah pernah dua kali bljr basic flash (tp da lupa)...
so pas die ajr action script tuh, leh r try wat skit2...

Die tunjuk;
-hmm, lupa r apa yg die ajr...
-jap2, koordinat x dan y gmbr/objek dlm flash tuh...
-pe lg ek, goToAndPlay() -> or klik button g frame lain...
-ha,drag and zoom gmbr...
-ntah, aku pun x igt pe yg die ajr lg..
-aku tny die ttg effect2 and function2 yg dlm assignment SHE die dulu...
cmna nk wat,suh die ajr skit...

Pas blik bilik;
-aku try r wat satu gmbr tuk peta...just gmbr jalan je..
-then aku try wat function drag and click skali..
-then dengan susah payahnye aku try cek code2 actionscript die dlm file SHE die dulu...
giler ah, keje die tersusun, cuma aku je susah nk cr..then bile dh tau...
br nmpk keje SHE Arshad tuh tersusun..senang nk tgk code...just kena explore skit..

Then smpai pg td;
apa yg aku dpt buat;
-hmmm,
-> ntah, xtau
-> cr koordinat x dan y gmbr
-> drag gmbr/peta dlm flash tuh
-> zoom in and zoom out
-> klik some place then die popup something...
(hoho, function klik nih,bukan kami wat satu button then bila klik kuar,
tp kami specific kan koordinat kat gmbr, bila klik kt koordinat tuh,
br popup something...kira leh wat game 'cr perbezaan antara dua gmbr' r)
-> motion tween
-> effect mouse over kat button (amatlah senang OK)
-> effect bila mouse tuh lalu kat sesuatu kwsn dlm peta tuh,
akn kuar description/nama tmpt tuh (mouse tuh just lalu, not klik, kira mouseOver r)
-> pe lg ek??? ntah...x igt...

Ni pe yg kmi leh wat dlm masa 3 hr
(actually dlm masa 24 jam je, sebab hari pertama tuh just experiment and bljr2 skit,
then hr kedua tuh...br start wat..
then tetiba ptg tuh, laptop Encik John Werm prob...xleh detect Hard Disk...
msuk CD Ubuntu pun xleh detect hkewujudan harddidk...so ptg tuh, kami wat balik dr SCRATCH...mula blik dr kosong...
tp ada Hikmah...sebab kali kedua buat tuh, keje lebih tersusun dan mcm2 benda+effect leh tmbh)

Pepehal pun, ni lah hasilnya,
BDK nk bljr flash...guna actionscript







hoho, bila da upload...tetiba berubah skit layout die..
huhu, kena ubah skit..xpa2...t aku upload lain...
actually the real view yg aku nk tunjuk adalah petak kat tgh2 tuh...
tp apa yg die view kat sini, keseluruhan, termasuklah bnda2 symbol/objek yg aku sorok luar skrin dlm flash tuh...huhu


*nnt bila dh ubah skit,upload lain
*PASTIKAN hbis upload/buffer/download/loading or pape je lah dulu, br bleh tgk penuh flash tuh...event die cmnih ->klik start ->akan ada scene loading -> then pas loading tuh die terus g main menu yg ada button map and team

==============>>>>
Link MF;
file dlm format exe..
file dlm format swf
<<=================

---------






--------------

Tuesday, September 22, 2009

Memang Cuti

hahaha...
cuti raya nih...
mmg betul2 cuti...
assignment and keje byk...
tp x wat...
cuti dulu2, walaupun x wat keje n assignment,
tp sekurg-kurgnya ada niat nk wat,
siap bwk balik material untuk wat keje kat umah...
tp cuti raya nih,
aku nk rehat....
mmg x niat nk wat keje...
tp tup2, dpt mesej dr group JAVA...
kena wat main page untuk projek tuh...huhu

pas cuti nih, betul2 padat+giler...
byk keje wooo...
White PAper 3 - 30 september kena hntr,
means Rabu pas balik cuti tuh,hahaha, tgk lah kalo sempat...hehe
Test Marketing??? huhu Khamis tuh...1hb oktober
Test Security, nasib baik mggu lepas tuh, rabu 7 hb...
Projek marketing x start wat g,
sblm g interviewitu org, P1 WiMax...
kena siapkan soklan2 nye dulu...huhu
Assignment database lak, patutnya lepas cuti nih...
tp,apakan daya...x wat pape g...x wat g group dscussion...
yg paling sakit, Projek Security, giler ah...
br wat report 1,huhu...
projek nye x start2 lg...
xleh start selagi xtau cmna nk edit source code application dlm ubuntu+GUI2 nye...
hoho...xmau r just edit GUI je....
apa klasss....nk gak edit source code die...
yup, firewall mmg xleh dibuat sendiri, for permulaaan, kena main edit2...
ha, dlm forum sumer kata cmtuh,lecture pn kata edit source code...
ada g keje,tp aku lupa...mls nk fikir...sakit kepala wooo...
giler ah,byk tul keje yg dahsyat2...mybe korg x dpt bygkan...

so,kpd kwn2 ku yg lain...
jgn wat keje last minute,wat sikit dr awl...huhu
and
JGN IGT SAINS KOMPUTER itu SENANG!!!!
(*aduh,ni ape kehal lak xleh nk ubah size and warna nih????? x muncul lak option dieh, nk edit sendiri guna code...lupa lak...mls nk google...)

======><=========

huhu,jeles...jeles tgk org lain nye laptop...
ada ubuntu...eh,aku pun ada gak..
tp apa yg jelesnye??
diorg nye lawa...akunye besa je...
basic je...
ikhsan da wat effect2 skit,aku x wat pun..
hoho...ammar da ubah n install mcm2 kat ubuntu die...
azri pun da ubah theme ubuntu die...
aku bila g??
tgk r kalo rajin...

ubuntu aku skrg,aku guna untuk dua benda je...
huhu,x praktikal tul aku nih...
1st-aku nk buang virus2 or fail2 yg amat degil nk dibuang mggunakan windows,aku rasa pendrive tuh ada virus sb br pas cucuk kat komp lain,bukak r ubuntu dulu,buang benda suspicious....
2nd-untuk projek aku....nk kena edit source code...plus nk setting projek tuh guna ubuntu..
hahaha...very x professional,very amateur...xpa2,permulaan skit2 dulu,lama2 jd gunung...

setakat nih apa yg aku dh 'main' dlm ubuntu?
-ntah,xda pe pun...
-br nk bljr guna command2 die
-restore grub loader (huhu,msti korg rasa basic je kn)
-dlm grub loader,wat windows vista aku jd default,so kalo lmbt select OS waktu boot,x kisah...sebab die akan boot vista...edit menu.lst die...
hmm,yg tuh je kot...

Wednesday, September 16, 2009

Schedule? Organise Time?

hah? jadual? organise masa?

hahaha, satu perkara yg agak mustahil (hmm,bukan mustahil tapi amat susah nk dibuat)...
nk buat jadual or timetable or schedule/perancangan, boleh buat...tp
tp, nk ikut??? hahaha, jauh skali...

Td wktu lecture CST233, Lecturer aku ada sebut pasal nih...dia nasihat suh schedule and organise masa, spend masa skit untuk blaja something new, stdy pape...hmm, lebih kurg r dia ckp...aku pun lupa...

Tp dr apa yg dia ckp tuh, aku wat satu benda...dia kata spend la sekurgnya sejam sehari tuk wat research,stdy bout internet security, spoofing,firewall analysis tool,IDS,NIDS,Port Scanner and mcm2 lg...kalo sehari sejam, seminggu dh tujuh jam...cmtuh la dia kata...

So aku wat cmni,

pg smpai ptg kul 5 wktu kat school or lecture(walaupun lecture hbis awl or xg skool),
so xda pape sepanjang waktu tuh...
start kul 5 br wat aktiviti....
1 hour - game
1 hour - assignment
1 hour - projek
1 hour - programming (including databse)
1 hour - facebook,internet surfing,blogger
>1 hour - movie/anime/drama
1 hour - 'google' + research (read,new knowledge,extra)

hahaha, bleh kew? just angan2 je tuh...

hmm, nk try wat? tgk lah dulu...
3 jam - game,movie,drama
2 jam - assignment,programming,practise
2 jam - projek,google,research,reading
1 jam - internet?????

bunyik cam tak logic,,,hahaha

tp pape pun, nk cuba ikut nasihat dr aman la,
dia kata sehari spend sejam,
hmm, x mmpu kot...so dlm 45min cukup kot
try spend untuk bc ttg internet security,
or wat benda berpekdah...bc pape...hoho
leh x????

Tuesday, September 15, 2009

Is It Possible?

For WInodws user, we are prone to many threat such as virus, trojan and hackers.

Is it possible to have an environment in windows which are invulnerable to threat???

Highly protected, guarded and secured..??? hmm, under some circumstance, for windows user, CAN'T...

There are many reason...figure it out yourself or do research...

Why don't we create our own 'environment'?? virtual place....which are secure enough and protected from threat....

Hmm, lets say named it 'BlueScene' or 'BluePlanet' (doesn't want to use green,it too common)..

What is the purpose?
-> reduce/prevent virus attack ( or threat attack such as hackers, trojan and other malware)
-> have secured environment while doing the work

How it work?
-> 'BluePlanet' work or run as a software, in the windows itself...haven't heard about virtual PC??
-> its hard to explain, hmmm....like this, 'BluePlanet' is a duplicate of current winodws that user had installed in the computer with all the software...
-> user who uses 'BluePlanet' run program in the 'BluePlanet' itself
-> 'BluePlanet' act as a platform (mybe)

How actually it work?
when 'BluePlanet' active or running,
-> no other procress running behind except the trusted and legitimate process
-> user can only use/surfing the internet without cahnaging any setting, run word processing or office software like excel, access, uses database, use software for office/work purpose..
-> user can't change any setting in the computer while 'blueplanet' is rnning and also can't install anything
-> user only can run certain/some executable file (.exe) and 'autorun' is not working.
-> restrict user/process from access a secured file

How?
-> the main aim is for organisation
-> a department have their own work/task..
-> just install software and allow the software/program including their process to run in the 'BluePlanet' only
-> eg: Mr A are from department B, his task needs him to use Microsoft Word...so, in 'BluePlanet', allow Microsoft Word to run.He doesn't need to use Internet Download Manager, so restrict him from using it, 'BluePlanet' wouldn't allowed him to run it

Pening kn?? Aku pun pening gak, nk tulis cmna,nk terang cmna...hahaha...just wondering...

Is It Possible? HMm, anything is possible with enough knowledge..

Sunday, September 13, 2009

Reinstall Grub Loader

Enter Ubuntu LiveCD
Enter Ubuntu OS using the CD
Open the terminal
type (exclude the > ):

> sudo grub

then

> find /boot/grub/stage1

then,type and replace '?' with the given information,
in my case, root (hd0,3)

> root (hd?,?)

> setup (hd0)

to quit,type

>quit

================================

When we turn on our laptop, in the boot loader (GRUB loader)
it set the UBuntu OS as the default and within 10 seconds,
if the user doesn't select other OS, it will automatically boot the Ubuntu.

To change the time or to change Vista Loader to be the default,

=> In Ubuntu,
=> open terminal
=> type (exclude > ) ;

> gksudo gedit /boot/grub/menu.lst

then edit it on your own, there are explanation in the note

[
timeout 5
-the default is timeout 10, u can change the time,

default 6
-this is to set the vista as the default when grub loader start

{

the no 6 means, in the grub loader, the vista is in the
position 6, start counting the position from 0.
for further explanation, i will upload the picture soon.

}

]

PUASA SI MISKIN

Kisah Puasa Si Miskin

Sekadar renungan... buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang. Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:

"Mana emak?"

"Mak pergi menoreh," jawabnya.

"Mana bapak?"

"Bapak pergi kerja..."

"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?" Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.

"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.

"Awak ada berapa orang adik-beradik?"

"Sepuluh."

"Adik ni yang ke berapa?"

"Saya yang kelapan."

"Mana abang-abang kamu pergi?"

"Tolong emak menoreh."

"Adik puasa hari ini?"

"Sama je pakcik(matnor), puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..." Jawabnya.

Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu. Lalu aku bertanya lagi..

"Adik bersekolah dimana?"

"Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..".

"Bapak kerja apa?"

"Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan.. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu. Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit..

"Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!".

Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi. Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka. Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.

"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik(matnor).."

Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu? Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu, dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari. Dia berkata

"Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat."

Aku bertanya lagi "Upah menoreh berapa makcik dapat?"

"Cuma RM3.00 sehari."

"Ayahnya bekerja macam mana"

"Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari."

Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah...
Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya "TAK SEDAP"? Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.... fikir2kanlah.........

Source by e-mel yg haikal dpt

Thursday, September 10, 2009

LSP404 Writing Test

pg td writing test untuk lsp 404...huhuhu...
tajuk die,

<
"On-line users of the internet face many problems and issues in relation to internet security"
In about 350 words state your opinion on the topic and support it with reasons and example.
>

Opinion...hmmm...aku pun x sure....agknya kena agree or disagree or both kot...ntah, aku lupa...so aku x wat...hoho gler ah...
ni first time karangan BI aku ada idea nk tulis, tp syg...td x cukup masa....
isi ketiga aku, aku terpaksa jdkn dia sbg penutup/conclusion...huhu...hmm, mmg pelik disitu...tetiba je "to put in the nutshell,......bla...bla..bla" sepatutnya penutup, tp jd isi ketiga...leh lak...adoiii....dh la x sempat elaborate...tulis rgkas je...huhu...

==================><==============

Monday, September 7, 2009

...

White Paper 2 - 15Sept
PERL Assignment 1 - 11Sept
Group Report Own Deadline - 13Sept
White Paper 3 - 30Sept
Report LSP404 - 10Sept

Sunday, September 6, 2009

Myth Today's Lesson

1. PERL : sort and reverse function
2. Don't ever try to teach a 'Bodoh Sombong' person a knowledge.

Saturday, September 5, 2009

Basic from CST233

Security : The Quality or state of being secure - to be free from danger

Information Security : The Protection of Information and its critical element including systems and hardware that use,store and transmit information.

Information System : Entire set of software,hardware,data, people, procedure and networks necessary to use information as a resource in the organization.

Computer as a subject of an attack : Computer is used as an active tool to conduct attack

Computer as an object of an attack : Computer is the entity being attacked.

Threat : An object,person or entity that represents a constant danger to an asset.

Attack : Act or action that exploits vulnerability (i.e, an identified weakness) in controlled system.

Thursday, September 3, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah...MyMyth Book of Record...

Hari Ini Dalam Sejarah
MyMyth Book of Record

Friday, 4 September 2009
2.33AM
mlm semalam,or pagi td....(aku lebih suka sebut mlm semalam)....
tgh nk siap2 g turun sahur kul 2.33 pg (kafe bwh tutup kul 3 pg)....
mata rasyed ternampak satu pasangan couple tgh bermesraan atas Kafe Tekun...
giler ah, aku pun usha la, walaupun kurg jelas...
nmpk r diorg bercuim dan aksi2 lain....
huhu, mata aku ni prob skit...x nmpk sgt...
mata bebudak lain, giler terang.....
aku nmpk mcm yg laki tuh kulit gelap skit, pompuannye x pakai tudung, nmpk mcm india...
bebudak lain kata, mcm pompuan china,kulit cerah skit, rasyed kata maybe india kot...
yg laki tuh diorg kata mybe india or foreigner kot...
huhu, ni adalah 1st time secara LIVE nye nmpk adegan bermesraan cmtuh,

xxxxxxxxx---xxxxxxxxxx

huhuhu, cmna leh tgk??????
bilik encik jahrakal,tgkapnye menghadap kafe...kira nmpk r tgkap kat ats kafe tuh....rasyed terusha atas kafe and nmpk pasangan tuh....
undying,jahrakal and barathrum pun g r turun ke kafe, dgn harapan nk tgk saper pompuan and laki tuh....hohoho sb time nk turun tuh, nmpk mcm diorg dh puas cium2 gelek2 sekejap smbil berbaju....

3 mamat tuh pun g r atas cafe, tgk lampu dah gelap, tp org xda...laptop ada...kipas lak mcm br tutup....hmmm, xtau lah diorg g mana untuk meneruskan kerja terkutuk tuh....

bila kami dh beli sahur, naik atas, x lama kemudian (xda la laam sgt, lemah tul laki tuh) , kat tgkap tuh nmpk balik pasanagn tuh, hmmmmm,,,,,,...mybe dah puas kot...tuh yg sambung buat2 study....

hohoho, ini adalah satu sejarah dan record untuk encik Myth89....

Budak CS ada lebih 5 Lab,tp aku still g CC

ya, School CS USM ada lebih dari 5 lab komputer.....x termasuk g lab HRIG and lab network n so on...tp, yg sedihnya, aku nk masuk pun dah mls...bukan sebab pa, x bawak lab card...sblm2 nih,lab card tuh xda guna pun, penggunaan lab card tuh tak di enforce pun...tak implement langsung...dh la kad leminate je...

bak kata Aurox_3d, "kad cmni aku pun leh wat sendiri, guna photoshop, letak gmbr, print and leminate"...hohoho...

tetiba lak 2-3 menjak nih, staff makmal sibuk2 masuk lab, tgk lab card student dlm lab...kat lab 3 lak tuh, padahal lab 3 terkenal dengan ketidakpedulian staff makmal....ye, maksud aku, staff makmal tak pernah cara or peduli lab 3, x pernah nmpk staff makmal masuk lab 3...tak terurus pun...hoho...

semua nih disebabkan bebudak school math, hmmm...to be specific or nk berfikir jauh skit, salah pengurusan school plus budak math gak kot...hahaha, nk gak salahkan budak math....

citer nye gini,
1=> Budak security,CST233 sepatutnya lecture kat DKG31,budak CPT112(discrete) tutorial kat bilik ELL pada waktu yg sama....kami budak major, x ramai...
2=> pihak pengurusan or skul sains comp suh Dr Aman (lecture CST233) buat kat ELL, diorg kata kami x ramai, so buat apa nk wat kat lecture hall yg besar...so kami pun beralaih, sdgkan ELL tuh ada budak discrete....hmm, disebabkan kami amik ELL, bebudak Disrete wat tutor kat lab (lab sains komp,lab baper ntah xtau ah)....
3=>bila diorg wat kat lab tuh, jd diorg igt aras 3 or to be specific, lab sains komp....adalah under skul math,sdgkan aras 3 smpai aras 7 adalah skul sains komp ye....jd diorg igt diorg punye la...
4=> jd,apa2 discussion diorg or bila2 diorg nk guna,diorg pun guna lab sains komp...lab sains komp hanya untuk bebudak sains komp dan budak yg amik minor sains komp sahaja...
5=> ramailah kat lab dengan bebudak math, agaknya disebabkan ramai sgt bdk math, budak sains komp (ntah sape ntah) report kat pihak atasan terus...kat sapeR? wooo, kat Dean terus tuh...giler ah...hntr e-mail kot...aku rasa budak first year...woho,dahsyat tul budak first year skrg ek...
6=> dean or pihak atasan skul pun marah la staff makmal kot, tuh yg staff makmal bengang semcm je....ada sehari tuh, kat lab 3, xsampai 5 minit staff makmal masuk, ada lg staff makmal yg lain masuk lab 3 check lab kad...giler ah desperate tul....
7=> huhu, mangsanya adalah kami jugak...hmmm....

to be positive:
salah saper?
1- budak math -> diorg igt diorgnye lab jd diorg penuhkan lab dengan suku sakat diorg
2- pihak atasan skul -> suh budak CSt233 guna ELL, budak discrete dpt lab
3- budak sains komp or aku sendiri -> saper suruh x bwk lab card...kn dh kena berleter+bebel+ceramah dgn staff makmal...

pape pun, duit aku terpaksa digunakan untuk online kat CC...huhu, nk wat discussion yg melibatkan komp or nk download material untuk discussion pun xleh, ye la, x bwk lab card....hmm, xpa2, mak aku dh pos dh kad makmal yang tertinggal kat umah tuh, dah smpai dh kot kat desa....pasni leh guna makmal balik.....

Wednesday, August 19, 2009

Kenapa Tak Bergerak2?

Hm...ditujukan khas kepada diri sendiri...

Mggu cuti nih, betul2 cuti...xwat pape pun...just wat GUI java jek...

Padahal dh rancang, nk kena stdy Database walaupun satu bab je pun jadilah, try wat Java, wat nota databse, logical design untuk projek sec,GUI java...hmmm..satu je wat, GUI...tu pun sebab Jin Wei nk sblm mlm nih....

Huhu, apa yg aku rasa aku dpt achieve nnti adalah nota dabase and logical design kot....logical design mybe aku xdpt taip lg,tp sekurg-kugnya aku bc n memahami apa itu benda2 alah tuh...bila dh faham, br la leh wat karangan (karangan?)...hoho...report la tuh...

Nota dabase? kalo aku dh dpt selesaikan, bermakna sekurg-kurgnya satu bab aku dh stdy...coz nota yg aku nk wat adalah bnda2 yg dibuat dlm lab...aku nk try wat cam awl sem 1 dulu...aku wat note ringkas untuk programming, so nnti xyah r nk rujuk buku yg tebal or nota2 dlm laptop...

Igt nk rancang n bagi2 tugas untuk projek databse...tppppp.........hmmmmmm...xpa lah, lupakan dulu...

Tuesday, August 11, 2009

7 Minute Until CST233 Lecture

[null]
>nothing

hohoho,nk post ttg laptop aku yg triple boot...triple boot??? actually, dual boot je...dual boot Windows and Ubuntu Linux kat Grub Loader...then dual boot XP and Seven kat boot loader windows...

amatlah menyeksakan nk buat/betulkan balik boot loader kalo install OS x ikut turutan or main install je...hohoho...

xpa, nnti aku post entry tuh...the best way kot...hohoho install/buat dual boot.....baiki boot loader antara ubuntu seven XP yg aku dh alami..huhuhu

*just for my own collection of tutorial/learning

Sunday, August 2, 2009

White Papers 1 : Hackers and Its Threat

Mediafire Link

Thursday, July 30, 2009

Buat Cerita Dengan Tiga Gambar

.....
Xda apa2 pun...just nk kongsi satu cerita yg dicipta dr 3 keping gmbar...kisahnya dicipta oleh haikal...

......

Tiada Dialog...Dialognye disekat...hohoho
...nk tau dialog? tanyalah haikal...



p/s: ada motif ke 3-3 gmbr nih?

Sunday, July 19, 2009

Israk Mikraj

Aku google2 td...then aku tertarik ngan satu page nih...die wat dlm bentuk point2...so senang nk bc...jd aku copy paste...untuk simpanan aku...

1. Sebelum Israk dan Mikraj

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa):

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.

ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah;

iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A. S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

§ Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

§ Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

§ Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

§ Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

§ Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

§ Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.§ Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

§ Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

§ Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

§ Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

§ Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

§ Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

§ Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

i.Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

ii. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.

iii. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S. iii. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S. iv. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

v. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

vi. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH". Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

vii. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

viii. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

ix. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S. W. T : Ya Muhammad. Rasulullah : Labbaika. Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

4. Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

5. Selepas Mikraj

Rasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id) Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S. W. T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah Al-Israa': Ayat 1). wallahua'lam..

Linux Sucks

Aku tertarik ngan tajuk...provoke people...

Klik Sini

Saturday, July 18, 2009

Celcom Yang Sengal

Uhuk2....Sekarang celcom da sengal skit....Dulu aku guna Plan Celcom Blue....Then 02/07/09 aritu aku switch dr Celcom Blue ke XPax...Then aku teringat,kalo XPax, just ada 8pax je...tp aku tgk iklan,ada 15pax...aku pun call r Celcom Careline,1111....Dia kata nk guna 15Pax, kena taip 15PAX ON and then send to 28882....aku pun wat r....Kadar die mcm nie:

15pax (Allnetwork can be registered in our 15pax)
-1/2 sen per SMS (Same Network)
-6 sen per SMS (Other Network)
-12 sen per Min (All Network)

Other than no. in 15pax
-10 sen per SMS (All Network)
-38 sen per Min (All Network)

-> News

Tp, yg sengal nye,kat aku jd prob skit...da aktifkan 15pax,and da masukkan 14 nombor....huhu kadar aku still same...10sen per SMS...hoho, aku pun call r 1111 lagi,tany and then wat report....

1st Call : hmm,mybe 1/7/09 kot....die kata tggu 24jam...pas tuh mybe akan aktif 15pax tuh

2nd Call: da 24jam, mybe 2/7/09 mlm kot....aku call...die kata die akn wat report...die pun taip aduan aku then send r kat pihak dier tu kan...hoho...dia kata dlm 3-7 hari bekerja baru aduan aku diproses...

3rd Call: da dlm 5 hari bekerja kot xpun 7 hari bekerja,aku call lg...dia kata tgh proses...tggu lg 4-5 hari...so....aku pun tggu r....

4th Call: aduh, 18/7/09...da dekat 2 mggu lebih tuh....masalah aku still x selesai lg....aku tny die, aduan aku da start proses ke br nak start? die kata aduan aku ngah diproses...Die kata hrtu status aduan aku Dispatched...then skrg dh Forward...mksudnye di'forward'kn pd pihak/bahagian lain kot untuk siasat masalah aku...huhu..lamanye...ni yg panas....

Mcm mana aku tak sibuk ttg tuh, sepatutnya 1 SMS kat no 15pax, 1/2 sen je...tp aku hntr msj kat 15pax...x kiralah sape...Fendi ke,Haikal ke,Ikhsan ke...still 10 sen...aduh..sakit duh...9.5 sen aku rugi untuk satu SMS...

Hmm, patut r aku rasa pelik...die kata pertukaran pertama untuk pelan,x dicaj...pertukaran kali kedua dicaj RM5...wktu first time aku tukar dr Celcom Blue ke XPax...FOC(Free Of Charge)...then aku tukar lak dr XPax ke 15Pax...sepatutnya kena caj RM5...tp aku cek baki,x caj pun....HOHO

Sangatlah Bengang + Panas!!!!

Sunday, July 12, 2009

Project Decided...Proposal Will Be Submitted...

Hoho, Group kami dh decide nk wat Team Project apa....kami bercadang membuat firewall...actually, bukan buat firewall...tp just aplikasikn firewall....hmm, cmna nk kata ek...

Klah,aku bg scenario.....ada 2 laptop, Ubuntu OS.....switch....satu laptop will act as main laptop/server (kot)...satu g user....user tu akan connect ke main laptop sebelum dia dpt access tenet or connect ke network lain....main laptop tuh adalah firewall kami....semua data yang flow through the laptop will be filter...firewall tuh jugak akan determined which IP/Mac address are allowed to access to other side of firewall,which website can it access and so on....

Itu adalah perancangan kami,slps berbincang-bincang dengan Kak Aty...dia bgtau idea dier, and kami akn develop benda tuh...yg susahnya, main laptop tuh, kena ada dua port (xtau lah,port kot)...mksud aku,dua IP address...satu IP address akan connect ngan network luar and satu g akan connect ke network yg lain....yg menyebabkan susah tuh sb nnti kena smbung wayar2, nk connect kan switch...nk setting2....tp software yg kami guna,mmg dh sedia ada dlm ubuntu...firestater namanya..

Tp,papepun...semua bergantung pada Dr Aman...ptg nih kami br nk hntr proposal...bincang dgn dier...tny cmna....bleh ke kami buat..dibenarkan tak...guna software yg sedia ada...just aplikasi penggunaann....and so on...

Saturday, July 11, 2009

Project...Projek...

hoho...isnin ni dh kena hntar proposal untuk group projek t..esk kami bincang lain then terus wat proposal...

mintak pndpt senior security,dia kata tgk software2/progam2 yg ada source code skali dlm tenet....hmm, igt nk wat cmtuh gak...cr 2-3 program then gabungkn...

ada senior cdgkn firewall,buat firrewall guna ubuntu...xtau r cmna....esk die bgtau secara basic....huhu

so skrg, ngah pikir2...

1->buat mcm senior tu kata,cari software2/progam2 kt tenet yg ada sekali source code....jumpa 2-3 program,then gabung...huhu

2->firewall,

3->virus

4->software mcm ccleaner..clear browsing history and cookies or pape track kita kt comp..

5->lain2,hoho

hmm, esk jumpa dlm gorup then aku nk cdgkan, kalo no 1 tuh,x best sgt coz bukan kita yg develop and buat...firewall pun best gak...virus..hmmm,xtau ah...group amer nk wat virus...so xnk r group aku pun buat gak....so, aku cdg:

-security tool > firewall > detect/prevent network intruder > detect connected pc/computer on the network > check their IP/MAC address > remote access/control their computer > hmm,or retrieved and check their history or wht they doing on da computer

Tuesday, July 7, 2009

Security...CST233

Haha,i'm back....hmm, 12 o' clock just now, we had our first lecture for CST233,our major...hmm,the lecturer is Dr Aman Jantan....He brief us about the course and also about the assignmnet...hoho, when i hear the explanation...i found out that this subject is quite interesting....

in this semster, we will have 3 individual assignmnet and 1 group project...what we need to do for individual assignmnet is create a white paper about the given topic...the topic is consist the first three chapter for assignmnet 1 and so on.....hmm, i have heard about the white paper because i'm always login to techrepublic.com....and sometimes if the topic is interesting,i will download it and save for reference....hmm, i think it will be ease my research and work to complete my assignmnet...

for group project, there is only one project...we need to create/develop software or program about security either software to hack or antivirus or whatever about security...wah,sound interesting...huhu we need to submit our project proposal by this coming monday...thats mean we have to start think about a project now...the problem is we still dun know our level and what can we do or create yet...is it compulsory for use to use a specific programming language or not...hoho mybe if we aim to develop high project and lastly we cannot manage to complete it,it will just wasting time and effort....

My group members is Me,Diana,Hana and one Senior named Rita...There is 4 members so what we need to do is develop a software with 4 module...hoho what on my mine is something like:

-> Tools to Hack network
-> Bypass Firewall and Admin Rights

Hoho,it sound lame and old fashion right? huhu...and maybe a tool to completely hide our MAC and IP address but we still can surf the internet and reveal others MAC and IP address....or maybe we can look and gone through other computer to steal data or information...

Ehhmm, mybe like i said before...tool to hack...what i mean is, we create a tool that can detect and block intruder in our network that want to access our computer and then counter back...mybe send viruses or hack them....encrypt their file and hide it...or whatever,because what had i observe and read is,for someone that use hacking tool and try to hack or learn it,they risk their own system and computer...so we can use this opportunity to beat them back....hahaha, ammar...beware...:P

Argh, i dunno what software we can develop and what can we do...huhu...Mybe my Aim is 'War to The Network Student'...hahaha Azri,prepare to be attack...mybe...owh, i'm having a daydream...hoho...Berangan la aku nih...papepun, kena develop satu software gak...pape je lah...asal ada...tp xnak lah terlalu ringkas and predictable...

Sunday, July 5, 2009

Kepulangan Yang Berhormat Tan Sri Azri Dari India

Pagi nih, dkt2 kul 7 kot.....ketibaan Yang Berhormat Tan Sri Azri Hafiz dari India.....
dia kata die busy,so dia xkn bukak blog...hoho

"Wah...sejak biler Aurox_3d jd tan sri?"

Ye,sejak die kuar USM n then dpt 'offer' g India....dia smbung study kat India selama 24x60x60=......saat...hahaha....pg td br fly dr India blik USM guna private jet....(zul kata dia guna private jet)....fuiyooo....sambung PHD kat sini katanya...Master dh amik kat INDIa...

Klah,saje je....aku xtau nk post apa.....today is the first day of my third sem....huhu bermulalah kehidupan penjara bak kata izwan....ye ye,agk betul disitu...hohoxpa2,lets do our best....hahaha aku kata "lets do our best"...x kira lah kalo korg 19jam main,4jam tdur n 1jam blaja pun...asalkan itu the best korg...hahaha.....xda lah...agk insaflah..ada la insaf skit2...tp insaf pun kalo kita tak berubah,sama gak....huhu khas ditujukan pada aku....

Td ngah online YM,satu perkara ajaib berlaku...haha...rumate lama aku...cik paan_superhebat...(itu e-mail dier)...tetiba YM aku...agk kehairanan disitu....jika anda kata saya adalah pendiam (jikalah,hahaha...maksud saya kalau..), maka dia adalah lg pendiam...sifat dia agk pelik...aku pun heran r dier...dier kat bilik je pendiam....kat kelas bising gak kdg2...sama je ngan aku...kat kelas pun bising...tp kat bilik,mesti senyap..huhu tp aku kagum sifat dier...kwsn katil dier,OK...mksud aku...x mcm katil aku...huhu...mesti bwh berhabuk n katil xkemas...ya,seperti sekrg di USM...hoho pape pun byk g sikap dier yg positif...huhu...dah nk dkt kul 8...kena siap2...ammar n zul nk g kul 8:30 katanya,\....

Misteri Roomate Baru

Hahaha...saje nk wat tajuk cmtuh....

actually skrg aku dah ada kat usm.....kami sem nih bilik lain2......sumer satu cos ngan aku,xda yg sebilik...paling dekat pun bilik sebelah-sebelah....

aku g dftar bilik, then bila masuk bilik.....ada brg2 kat dlm bilik tuh...kira dh ada org la kan....tp xjumpa g saper....zul lak,aku lepak bilik dier, tp dier xda rumate g....huhu....kira rumate baru r...kemisterian rumate baruku....

agak2 budak mana ek? budak tua (maksud aku budak lama r....xkira r budak tahun dua or budak final year) ke?.....or budak cos lain....aduh....amatlah x best kalo budak kos lain....waduh2.....

aku skrg kat cc....setakat nih baru aku ngan zul je kat usm...azri dh bertolak semalam rasanya, mesti dh sampai gak....khsan fendi esok....huhu....haikal on da way.....werm da sampai ke penjara IK dier....

wokey dokey...adios!!!!

Sunday, June 28, 2009

Mari Blajar ABC

A - Apple, one of my favourite fruit..Paling best kalo epal hijau
B - Bit,Bytes,...antara unit2 dalam Computer Science...hoho,ya, saya pelajar Sains Komputer...course yang agk mencabar dan "sakit" dibuatnya...huhu tapi agk menarik...
C - CST, code yang menyeramkan....dua kali dpt P spesel...P*
D - Distributed System and Security...ya itu major saya..sy teruja tp agk risau sebab subjeknya adalah berkod CST...subjek 'kesukaan' encik P Bintang..hoho
E - Estimated Time Left...anggaran masa yang tinggal...salah satu sifat aku...suka buat kerja last minit...
H - Hackers, bukan saya, tp saya mahu tahu tentang hack,supaya senang sama saya mahu hack dan counter balik...
J - Jangan Tidak-Tidak, antara buku motivasi DR HM Tuah Al-Haj yang saya suka baca...aku tertarik sebab buku tuh bermotivasi secara santai...bercerita tidak seperti sesetengah buku lain yang berbentuk formal dan berpoin-poin..tidak menimbulkan minat membaca...ada dua lagi karya Dr Hm Tuah.."Nak ke Tak Nak" dan satu lagi aku tak igt..buku yang ketiga tuh berwarna merah dan byk tentang perkahwinan dan perhubungan...hoho aku tak bc buku yang ketiga tuh..
K - Korean and Japanese and also Chinese, yeah, i love to watch theirs Drama and sometimes movie...my favourite..
L - Loner, kesunyian dan menyendiri...hmm, tak tahulah sifat aku atau tidak Loner...disebabkan sifat aku yang sgt sensitif...aku selalu rasa diketepikan dan dipinggirkan...bila kwn2 lain pergi mana2 dan tak ajk aku,aku kecik hati,terasa...bila kwn2 buat sesuatu dan tak sebut nama aku,kecik hati gak...byk benda yang buat aku berkecil hati,padahal perkara tu kecil je..kalau berjalan ramai2,aku akan berjalan sorg2 atau di belakang sekali...sebab dh biasa sgt,aku jd suka dan tak biasa jln seiring ngan org...hoho...tp dulu2 ya aku sgt sensitif, tp skrg aku dh kurg dh 'kesensitifannya'...dh jd normal balik...tak sensitif sgt..
M - Muz,adik aku...sejak bila aku ada adik laki?..ya, itu antara junior aku yg rapat...adik angkat..Anda kenal dia? baik tapi sifatnya pelik sedikit....ya, ada dua lagi...Aizad dan Atiff...
P - PDRM, lebih tepat..MRSM PDRM....maktab ku...tempat ku menimba ilmu...byk kenangan disana..ada suka, ada duka..
R - Razi dan Ku Akhmal...kawan rapat ku sewaktu di maktab dulu....masih berhubung tp jarang..
S - Semalam Adalah Sejarah Yang Tak Boleh Dipinda,Esok Adalah Khayalan Yang Belum Nyata,Hari Ini Adalah Kenyataan dan Penentu Siapa Kita.....antara motto saya, Semuanya bermula sekarang...apa yang berlalu dijadikan iktibar, dan mulakan sesuatu dengan bersemangat..
T - Turn-Based Strategy Game, hahaha...antara genre game yg paling aku suka...game strategy dan turn-based strategy dan juga Role Playing Game (RPG)...kdg2 benda tuh melatih otak...tp aku bila main tuh,mesti lama..huhu aku bergerak dengan perlahan dan terlalu berhati2 sgt smpai lmbt..First Person Shooter,Action..antara genre yg aku tak berapa minat..Antara game yg aku dh main dan sgt suka...Civilization IV,Romance Of The Three Kingdom,Soulstorm : Warhammer 40000,Final Fantasy yg lama..hmm...aku dah tak igt...dulu2 kat maktab,BI aku average...antara 3 group kelas,aku akan berada di kelas kedua..dan EST org lain kata susah tp bg aku subjek tuh best...aku dpt A begitu juga BI...hahaha..aku bukan reti BI sgt,tp aku byk belajar BI dr Game...yeah,thats long time ago...skrg nih game dh kurg membantu BI aku...for example DOTa..dlm tuh bukan byk pun vocab,byk benda2 bahasa pelik...huhu jgn marah wahai peminat DOTA..
U - USM, universiti ku sekarang...menara gading...oh saya tidak mahu guna gading, nk guna tanduk...menara tanduk....School CS adalah Pusat Pengajian yang menanduk jatuh org...agk payah mendapat 3.0 keats...ya, usaha lagi..
X - x, huruf yang aku gunakan dalam SMS sebagai singkatan untuk 'tak'..bila difikirkan dan direnung kembali...aku selalu sebut 'tak' dalam hidup aku..tak reti, tak tahu,tak mampu,tak boleh...hoho...selagi tak cuba sesuatu, kita takkan tahu samada kita boleh buat atau tidak, kita mampu buat atau tidak..kita perlu ubah mindset,jgn kata tidak sebelum mencuba..perlu cuba dulu baru kita tahu..
Y - You Deserved What Had You Usaha,apa ye usaha dlm BI? kamu berhak dapat sebanyak mana kamu usaha, ya...saya berusaha sikit,jd hasilnya sedikit...saya berhak itu dan tidak berhak menyalahkan sesiapa kecuali diri sendiri..
Z - Zoology, itu cita2 saya dulu sewaktu di Tingkatan 5 dan di Matriks Pahang..Tp tidak kesampaian

Transformer..DVD..Sims 3..Kreko..Kak Atika?

Seperti tajuk diats, xde pape pun...just ari khamis aritu aku kuar g jejalan SP..


Huhu, igt nk kuar ari Rabu (coz Rabu tuh 24hb, Transformer Revenge of The Fallen kuar....bleh tgk)...tp disebabbkan ada hal, xleh r....ari tu aku kuar g tgk transformer, woooo...best wooo....ntahla, bg aku citer2 cmni mmg best sb aku suka citer2 berunsur fantasy-anime-katun-bebudak skit-robot2....aku bg 5 bintang r kot....





Then pas dh tgk wayang tuh, aku g beli DVD kosong...ciss, kat sini mahal skit dr kat Sg Dua...yg paling murah kat kedai yg aku slalu bli (StarMax Technology),10keping RM13...dhla tak lawa(hahaha,aku cr yg cun2 skit)...huhu...yg lawa skit 10keping RM15....kat sungai dua, 5 keping RM5-6 and kalau 10keping, ada yg RM10-13(tp hrga ni kat satu kedai tuh je, yg aku slalu pegi, kedai lain aku survey, mahal gak...sama mcm kat SP nih)..aku pun x bli dulu, aku g cari DVD Game yg best2 skit...cr punya cr, jumpa la games SIMS 3...huhu...aku pun bli...then aku nmpk ada DVD Kosong, 5 keping RM6...aku pun bli r...





anyway, overall game SIMS 3 nih, best...sesape yg pernah main n suka game SIMS, mesti suka SIMS 3....aku xtau r kat SIMS 2 cmna, tp kat SIMS 3, mcm gabungan The SIMS campur ngan expansion dia Neighbourhood,Houseparty and mcm2 lg....gmbr pun lawa...and mcm2 yg kita leh buat dgn sims tuh.....tp untuk game yg guna graphic cmni, aku rasa kena ada graphic card and RAm tinggi baru leh main ngan sedap....

...gmbr tuh tak jelas kn....hoho, aku dh lama kat cc nih, xleh lelama, bahaya nih...k lah, sori Entry Post nih tergantung skit, x hbis g sebanarnya....k lah, chow...got to go...adios



Wednesday, June 24, 2009

Stage 2 and 3 kot??

Setelah bertungkus lumus memerah otak...susah gak ek rupanya nak mengcopy and edit sesuatu yang sedia ada...ye la, aku budak baru C#...nk edit and analisis kod2 C# dlm tuh...pening maa....

Post sebelum nih aku sebut pasal menu ats2 je...and dengan "OpenFileDialog" skali...ye, command/function untuk openFileDialog yakni function untuk Browse File dalam computer kita,adalah berhasil setakat ini...ia dapat mencari fail2 video dlm komputer,kita yang pilih path folder fail dier....tp yg spoil nyer, just cari tp xleh bc nk watper, bukan leh play pun...hoho

so, aku pun try buat die leh play video, try punya try, huhu bleh play, tp die tak play dlm windows application aku tuh, die bukak satu Windows baru dan Video tuh terpasang dalam tuh....suaranya amatlah slow ye, lebih slow dari Media Player....(ohya, nk promote skit, kalau guna KMPlayer, audio lebih kuat sedikit berbanding video player lain seperti Media Player Classic,Windows MEdia Player dan GOM Player)....

actually, aku lebih byk copy coding die jer,....mula2 aku copy skit2 dan analisis skit, untuk tahu apa function code tuh dan boleh ubah cmna, tp..............x jd, ye, saya tahu, ada code yg memerlukan sesuatu tool dlm design windows kita, saya sudah buat itu tetapi masih tidak berjaya....saya amat pening disini....saya punya video player adlah menggunakan DirectX ye, sewktu tuan empunya mencipta code ini, DirectX9 x kuar g....hmm, papepun...video still leh main...just function2 je kureng skit...

satu g prob, kat contoh palyer tuh, ada tool "ToolBar"...tp yg aku jumpa just "ToolStripBar"...aku tgk function dan cara guna lebih kurang sama je...tp satu je lain...coding dia....kalo yang toolbar, ;
toolbarbutton1.Buttons.........(aku tak igt).....kalo toolstripbar,; toolstripbar1 and then aku buh .Buttons tp xleh...huhu...(ikut suka aku je buh ubah2 mcmtuh,)...ye puan2 dan tuan2...tak jadi ye...jgn main ubah....

papepun, usaha masih diteruskan, tp terjunan kelajuan telah berlaku...dari 100kmph terus ke 50kmph...amatlah slow ye, nasib baik waktu nk slow tuh ada inersia, jd ada la jugak benda skit....

klah, merapu lak....nk online jap...main MafiaWars kat facebook...adios....

Thursday, June 18, 2009

Start Back From Scratch...

Seperti tajuk diatas yang kurang jelas...mood saya untuk meneruskan usaha mencoding(??) video player dalam C# diteruskan semula setelah sekian lamanya menghadapi jalan buntu...huhu
nasihat kepada kwn2, buat sesuatu biarlah tenang dan sabar...kesilapan yang saya tak dpt baiki haritu sudah dpt saya selesaikan dan teruskan dengan kerja2 lain...
sifu YAzid, hoho maaf ye...

Sebab dh lama tinggal, waktu nk buat Project Baru, aku pilih WPF Application....yg selalunya aku wat sebelum nih adalah Windows Form Application....(eh, ntah aku pun lupa selalunya wat guna yang mana)...patutlah ada sedikit kelainan...huhu
ye, sebenarnya agak banyak kelainan yg saya tidak biasa dengan keadaan itu...seperti brg2 dlm Toolbox yang kurang, interface yg agk berlainan...

aku cdng start wat dr menu ats die...menu "Browse" "Exit" "Info"....lalalaala....aku pn wat r....mengikut contoh example yang aku dpat, dia wat guna menuList....kalo wat guna WPF Application, Tool dia adalah Menu...dan kalau WindowsForm Application, Tool dia adalah MenuStrip...ye, dan cara untuk tambah pilihan menu bawah menu utama adalah berlainan antara dua2 nih (ye, itu apa yang saya buat...mungkin org lain yg lebih handal ada cara mudah...huhu saya budak baru belajar).....

Kalau WPF Application, after create MEnu utama dia, untuk tambah menu2 pilihan kat bawah dia...kena g kat Properties -> Item ->....baru leh tambah....(ye mungkin ada cara lain,tapi saya tak tahu lagi)....

Kalau WindowsForm Application, just klik kat menu utama tuh, terus kuar menu2 bwh dia dan just klik kat menu2 tuh kalo nk...
dan, satu lagi kelainan....WPF, aku xtau nmk edit tang mana untuk wat bila klik button "Open" kat bwh menu utama, dia akan open Window lain...so,aku kena edit kat Code dan juga kat Code XAML (kot namanya) yang kat bawah designer View tuh...Kalo WindowsFormApplication, just double klik kat dia, akan terus open Code...taip r kat situ...

Ni WPF

Huhu, more to go....banyak lagi nak kena wat....kalo x sempat pun, sekurang kurangnya ada benda2 baru akan aku belajar...

Monday, June 15, 2009

Saya Amatlah Bohsan...

Rutin harian asyik benda yang sama...
Tgk Citer, Main Game, Makan,Tidur, Main Game...Tgk Citer..Mkn, Tdur...bla..bla..bla...
Bila kat umah, rasa mcm nk blik usm...bila kat usm, rasa mcm nk blik umah....hoho

-----------------
----------------
------------
--------
-----
--

huhu, dh hbis sumer citer series kat aku yg dh aku tgk, skrg duk ulang balik...huhu sape ada citer g, bg kat aku!!!!! Game pn dh bohsan asyik ulang game yg sama....xda game yg best lg kew...huhu

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

nk mesej, xda sape lak nk mesej........mesej ngan **** je la....tp aku bukannye byk idea sgt nk mesej pa....ngan member2 usm??? hahahaha, satu benda yg agk pelik...nk mesej pe? heran2....nk ajk member jejalan, pitis kureng...mls r nk g jejln....

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

aduh!!!!!

Sunday, June 14, 2009

Perfume!!! Perfume!!! Ada Org Tertinggal Perfume...

Seperti tajuk diatas, kepada sesiapa yg berkenaan, perfume anda ada pada saya...anda tertinggal sewaktu KSCP itu hari ya....hoho saje nk post kat blog...nk tangkap gmbar xda Cam...WebCam laptop aku pun sengal, time aku nk wat pekena org, time tuh la dia xnk nyala...hoho sudah losak woo...
Ye Cik Aurox, Caj Simpan Barang, sehari RM1.....hmm, mengikut perkiraan, 3 minggu....

3 Minggu = 7x3 = 21 Hari
21 Hari = 21xRm1 = RM21...

Wah, saya sudah kaya.....:)

Friday, June 12, 2009

world Record Transfer



Amacam Azri? Ronaldo will be transfer to Real Madrid....hoho, haritu ko kata ko xnk tgk MU lwn dh kalo Ronaldo transfer...

Cristiano Ronaldo,24, is set to seal a world record transfer to the Bernabeu following Sir Alex Ferguson's decision to accept Real's offer for the Portuguese winger. The deal ends Real's two-year pursuit of Ronaldo, who learned of United's acceptance of the bid while in Los Angeles, where he is currently on holiday.

Ronaldo said: "It's flattering when two of the top teams in the world want you to play for them, but I have had my time at Manchester United.

"Now I can look forward to Real Madrid and a new stage in my career.

"I learned about the deal here in Los Angeles and have heard from my people that Manchester United have accepted.

"I am on vacation and will remain in Los Angeles for a bit more, but the deal is historic. £80 million is quite a sum of money."

Real are ready to send a medical team to Los Angeles to assess Ronaldo's fitness following his withdrawal from Portugal's squad for the midweek friendly against Estonia due to a suspected hernia problem.

But the player insists that he will be fit to start pre-season training with his new club after ruling out the need for surgery.

Ronaldo said: "I have been told that Madrid want to have a medical team look at me as expected, but I do not require a surgery. The hernia is nothing to worry about."


What Ronaldo said about Real

"I want to play for Real Madrid, but only if it is true they are eager to pay me and Manchester United what they have been saying they will." June 2008

"I agree with what Sepp Blatter said [about football slaves]. It's true. I agree with what the president of Fifa said. What he said is correct." July 2008

"Before any rumours emerge that I'm unhappy to stay at United I want to make one thing clear, and that is that anyone who says that is lying."
Aug 2008

"I am happy at the club, I want to stay here. I feel at home here. I feel very happy here." Jan 2009

"I'm no longer thinking of Madrid. That dream is dead. The only thing I dream about now is Manchester United and winning the Champions League again in Rome." May 2009

"I'm sure Perez would create an incredible team at Madrid but at the moment I'm at United and I don't care about what happens there. I only care about what will happen next season at Manchester United." May 2009

United v Real... No love lost

"Their [the Glazer family's] attitude is 'To hell with them'. They'd sit a player in the stand, I'm telling you, absolutely no doubt about it, just to prove a point." Sir Alex Ferguson, United manager, June 2008

"I won't waste time answering him [Ferguson]. I admire his history, but recently he has gone a bit senile." Ramon Calderon, former president of Real Madrid, Oct 2008

"I wouldn't sell that mob a virus." Ferguson, Dec 2008

"Anyone who becomes the next president will have at his disposal one of the best players in the world, who is already formally committed to Real Madrid...thanks to the difficult and laborious work that I did last year." Calderon, April 2009

"All the talk about Cristiano was coming from Calderon. He is a dinosaur. He has been buried." Ferguson, April 2009

Tuesday, June 9, 2009

Major CST...hoho

td aku zul n ikhsan pegi pejabat, jumpa Puan Azizah...mintak tgk major untuk tahun depan...then die bg satu list lengkap...hoho kami pun tgk lah major untuk sumer...aku dapat Distributed System and Security...My First Choice....hmm,sepatutnya aku bersyukur kot...alhamdulillah.....xtau lah, aku pn xtau nk major apa, dh dapat Security, boleh lah walaupun Distributed System and Security tu subjek CST...huhu dh dua subjek CSt aku amik, tp asyik dpt special P (P berbintang, huhu) je...cmna lah agknya nnti...

List yg aku tgk tuh, lelaki melayu terakhir hanyalah aku dan Amer....Amer, kita Geng....Seha Azwah Yana...Kita pun Geng gak...Hi-5.....huhu SEHA!!!!!!! nanti leh la sains untuk aku ek...hehe xdalah, memain je....

Setakat yg Ikhsan igt, ni list bebudak major....

NETWORK->azri, jaja
AI->ammar,fekri,zulkarnain
SECURITY->amer,azwah,yana,mdnor,seha
MULTIMEDIA->auni, iza,ain,izwan,rasyed, fendi,haikal,bazilah,fatin, wanie,umi,zen
SE->najwa n ezza
ISE->Ikhsan

Multimedia ramai...hoho

Diumumkan....

Dengan ini, selepas jam 4:15 petang....9 Jun 2009 bersamaan 15 Jamadil Akhir 1430....Tamatlah sudah KSCP untuk Encik Muhammad Nor Bin Salleh setelah lebih dua minggu di USM...hoho...akhirnya...akhirnya sudah bebas dari OS...huhu seksa doh...dh daftar subjek OS, so kena lah wat OS gak...huhu

Sunday, June 7, 2009

Blue Print Subject Sem Depan....

Hmm, subject2 untuk sem depan dh boleh daftar online...tp bdk2 SC xtau major apa lg....hoho cmna nk dftar....kesengalan berlaku....

Anyway,jika diizinkan dan rezeki aku dpt major Distributed System and Security, ni lah subject2 yg insyaallah aku akan dftar nnti...

TERAS (T)
CPT211 -> 3 unit
CMT221 -> 4 unit

kalau major security;
CST233 -> 3 unit

Elective(E)
CLE201 -> 2 unit

University(U)
LSP404 -> 2 unit
Co-Q -> 1 unit

ni xtau lah bwh kategori mana ntah;
AKP201 -> 4 unit

hmm, kalo selepas dikira2 tambah tolak darab bahagi, sumer yg kat atas dh telan 19 unit, hmm...ada 1 unit g je...nk amik TITAS x boleh sebab TITAS 2 unit, kalo xdpt Co-Q,aku amik TITAS...

Thursday, June 4, 2009

Pecahkan file????

Berikut adalah resepi untuk memecahkan file...hahaha nilah namanya memBMkn ayat....aku split file ni guna WinRAR....Firstly, bukak winRar dulu..

1.klik ikon "ADD"
2.pg "browse" n cari path direction file yg korg nk compress
3.pilih format .rar or .zip (aku lbh suke guna .rar)
4.compression method plih "best" (ni pilihan klu korg nk mampatkn file gile2)
5.pilih split volume,bytes kt "zip100 98078kb"(yang ni pon korg ley set manual...volume--->bper siri korg nk split kn** bytes--->bper besar saiz korg set tuk satu siri tu...tp better korg ambil option yg disediakan klu xtaw sgt)
6.klik ok n tggu.

Wednesday, June 3, 2009

How Our Tech Resume Should be Differ From General Resume

Resume writing has almost become a science. There are a gazillion companies out there that exist only to help people create resumes that will garner interviews. While many of the standard resume suggestions work for any type of resume, there a few tweaks you’ll need to make in order to create a resume specifically for a position in IT. Here are some things to keep in mind when creating a tech resume:

  1. You don’t have to stick with one page. Many sources will tell you a one-page resume is better, but that’s not necessarily true for a tech resume. For an IT position, you’ll need to showcase your technical skills as well as your customer-centric skills, so don’t be afraid to go to two pages. But try to keep it to two.
  2. On the first page of your resume, include a summary of your qualifications. This is information not bound by dates of employment. You’re simply outlining your background and your general strengths.
  3. Also on the first page, outline only your top qualifications. Focus on your familiarity with modern and emerging technology and don’t waste space on outmoded stuff. No hiring manager is going to care much about your expert knowledge of Windows NT.
  4. Fill your online resume with lots of keywords. Hiring managers, in an effort to cut to the chase, may electronically search your resumes for the terms they’re looking for.
  5. Run spell check but don’t trust it. Spell checking won’t flag correctly spelled words used incorrectly and may not catch tech terms and proper product names that are not part of the dictionary. For products, be sure to use the manufacturer’s spelling. Nothing kills your credibility faster than to say you’ve worked with a technology for years when that technology or acronym is incorrect on your resume.
Techrepublic

Monday, June 1, 2009

Ten IT Certificate

The IT certificate is different from that for another technology professional with different education, skills, and goals working at a different company in a different industry. For that reason, when pursuing any professional accreditation, we should give much thought and care to our education, experience, skills, goals, and desired career path.

For us, CSUSM ( Computer Science of University Sains Malaysia) student, we need to possess CCNA certificate if we want to majoring in Network.

This is 10 best IT certification but this list may not include the 10 best accreditations for us,it does catalog 10 IT certifications that possess significant value for a wide range of technology professional. This report are from Techrepublic Report dated December 10,2008. There are debate which should be put in the Best 10, such as favorite and popular designations such as HIPAA and Sarbanes-Oxley (SOX) certification.

1 - MCITP
The new-generation Microsoft Certified IT Professional credential, or MCITP for short, is likely to become the next big Microsoft certification. Available for a variety of fields of expertise—including database developer, database administrator, enterprise messaging administrator, and server administrator—an MCITP validates a professional’s proven job-role capabilities. Candidates must pass several Microsoft exams that track directly to their job role before earning the new designation.
As with Microsoft’s other new-generation accreditations, the MCITP certification will retire when Microsoft suspends mainstream support for the platforms targeted within the MCITP exams. By matching the new certification to popular job roles, as has been done to some extent with CompTIA’s Server+ (server administrator), Project+ (project manager), and A+ (desktop support) certifications, Microsoft has created a new certification that’s certain to prove timely, relevant, and valuable.

2 - MCTS
The new-generation Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) helps IT staff validate skills in installing, maintaining, and troubleshooting a specific Microsoft technology. The MCTS certifications are designed to communicate the skills and expertise a holder possesses on a specific platform.
For example, candidates won’t earn an MCTS on SQL Server 2008. Instead, they'll earn an MCTS covering SQL Server business intelligence (MCTS: SQL Server 2008 Business Intelligence), database creation (MCTS: SQL Server 2008, Database Development), or SQL server administration (MCTS: SQL Server 2008, Implementation and Maintenance).
These new certifications require passing multiple, tightly targeted exams that focus on specific responsibilities on specific platforms. MCTS designations will expire when Microsoft suspends mainstream support for the corresponding platform. These changes, as with other new-generation Microsoft certifications, add value to the accreditation.

3 - Security+
Security continues to be a critical topic. That’s not going to change. In fact, its importance is only going to grow. One of the quickest ways to lose shareholder value, client confidence, and sales is to suffer a data breach. And no self-respecting technology professional wants to be responsible for such a breach.
CompTIA’s Security+ accreditation provides a respected, vendor-neutral foundation for industry staff (with at least two years of experience) seeking to demonstrate proficiency with security fundamentals. While the Security+ accreditation consists of just a single exam, it could be argued that any IT employee charged with managing client data or other sensitive information should, at a minimum, possess this accreditation. The importance of ensuring staff are properly educated as to systems security, network infrastructure, access control, auditing, and organizational security principles is simply too important to take for granted.

4 - MCPD
There’s more to information technology than just administration, support, and networking. Someone must create and maintain the applications and programs that power organizations. That’s where the new-generation Microsoft Certified Professional Developer (MCPD) credential comes into play.
The MCPD accreditation measures a developer’s ability to build and maintain software solutions using Visual Studio 2008 and Microsoft .NET Framework 3.5. Split into three certification paths (Windows Developer 3.5, ASP.NET Developer 3.5, and Enterprise Applications Developer 3.5), the credential targets IT professionals tasked with designing, optimizing, and operating those Microsoft technologies to fulfill business needs.
A redesigned certification aimed at better-measuring real-world skills and expertise, the MCPD will prove important for developers and programmers. Besides requiring candidates to pass several exams, the MCPD certification will retire when Microsoft suspends mainstream support for the corresponding platform. The change is designed to ensure the MCPD certification remains relevant, which is certain to further increase its value.

5 - CCNA
The Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE) accreditation captures most of the networking company’s certification glory. But the Cisco Certified Network Associate (CCNA) might prove more realistic within many organizations.
In a world in which Microsoft and Linux administrators are also often expected to be networking experts, many companies don’t have the budgets necessary to train (or employ) a CCIE. But even small and midsize corporations can benefit from having their technology professionals earn basic proficiency administering Cisco equipment, as demonstrated by earning a CCNA accreditation.
As smaller companies become increasingly dependent upon remote access technologies, basic Cisco systems skills are bound to become more important. Although many smaller organizations will never have the complexity or workload necessary to keep a CCIE busy, Cisco’s CCNA is a strong accreditation for technology professionals with a few years’ experience seeking to grow and improve their networking skills.

6 - A+
Technology professionals with solid hardware and support skills are becoming tougher to find. There’s not much glory in digging elbow-deep into a desktop box or troubleshooting Windows boot errors. But those skills are essential to keeping companies running.
Adding CompTIA’s A+ certification to a resume tells hiring managers and department heads that you have proven support expertise. Whether an organization requires desktop installation, problem diagnosis, preventive maintenance, or computer or network error troubleshooting, many organizations have found A+-certified technicians to be more productive than their noncertified counterparts.
Changes to the A+ certification, which requires passing multiple exams, are aimed at keeping the popular credential relevant. Basic prerequisite requirements are now followed by testing that covers specific fields of expertise (such as IT, remote support, or depot technician). The accreditation is aimed at those working in desktop support, on help desks, and in the field, and while many of these staffers are new to the industry, the importance of an A+ certification should not be overlooked.

7 - PMP
Some accreditations gain value by targeting specific skills and expertise. The Project Management Professional (PMP) certification is a great example.
The Project Management Institute (PMI), a nonprofit organization that serves as a leading membership association for project management practitioners, maintains the PMP exam. The certification measures a candidate’s project management expertise by validating skills and knowledge required to plan, execute, budget, and lead a technology project. Eligible candidates must have five years of project management experience or three years of project management experience and 35 hours of related education.
As organizations battle tough economic conditions, having proven project scheduling, budgeting, and management skills will only grow in importance. The PMI’s PMP credential is a perfect conduit for demonstrating that expertise on a resume.

8 - MCSE/MCSA
Even years after their introduction, Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE) and Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) credentials remain valuable. But it's important to avoid interpreting these accreditations as meaning the holders are all-knowing gurus, as that’s usually untrue.
In my mind, the MCSE and MCSA hold value because they demonstrate the holder’s capacity to complete a long and comprehensive education, training, and certification program requiring intensive study. Further, these certifications validate a wide range of relevant expertise (from client and server administration to security issues) on specific, widely used platforms.
Also important is the fact that these certifications tend to indicate holders have been working within the technology field for a long time. There’s no substitute for actual hands-on experience. Many MCSEs and MCSAs hold their certifications on Windows 2000 or Windows Server 2003 platforms, meaning they’ve been working within the industry for many years. While these certifications will be replaced by Microsoft’s new-generation credentials, they remain an important measure of foundational skills on Windows platforms.

9 - CISSP
As mentioned with the Security+ accreditation earlier, security is only going to grow in importance. Whatever an organization’s mission, product, or service, security is paramount.
(ISC)², which administers the Certified Information Systems Security Professional (CISSP) accreditation, has built a respected, vendor-neutral security certification. Designed for industry pros with at least five years of full-time experience, and accredited by the American National Standards Institute (ANSI), the CISSP is internationally recognized for validating candidates' expertise with operations and network and physical security, as well as their ability to manage risk and understand legal compliance responsibilities and other security-related elements.

10 - Linux+
While pursuing my first Microsoft certification 10 years ago, I remember debating the importance of Linux with several telecommunications technicians. They mocked the investment I was making in learning Microsoft technologies. These techs were confident Linux was going to displace Windows.
Well, didn’t happen. Linux continues to make inroads, though. The open source alternative is an important platform. Those professionals who have Linux expertise and want to formalize that skill set will do well adding CompTIA’s Linux+ certification to their resumes.
The vendor-neutral exam, which validates basic Linux client and server skills, is designed for professionals with at least six to 12 months of hands-on Linux experience. In addition to being vendor-neutral, the exam is also distribution neutral (meaning the skills it covers work well whether a candidate is administering Red Hat, SUSE, or Ubuntu systems).

Source : Techrepublic