Friday, February 20, 2009

My Honey!!!!

Specification
Vista Ultimate Service Pack 1
AMD Turion(tm) X2 Dual-Core Mobile RM-70 2.00Ghz
RAM 2.0Gb
32-bit Operating System
Acer Aspire 4530
X86-based PC
HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N ATA Device
Realtek High Definition Audio
NVIDIA GeForce 9100M G
1280x800x59 Hertz
HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP
Atheros AR5007EG
Broadcom NetXtreme Gigabait Ethernet
1Mb L2 cache
DirectX 10

From Heart to Blog

Actually, cea wah...speaking lak...ehem2....

Menjadi seorang student sains komputer ni mmg sesuatu yang sukar....kerana sifat malas yang terdapat di dalam diri dan sifat suka berlengah lengah.....

Dulu, aku selalu akan buat sesuatu tugas/benda awal2, dan apa yang aku tak tahu, aku akan tggal dan tggu kwn2 yg lain buat...then baru boleh sambung buat...in the end, aku pn akan buat keje last minute...huhu....bila dah biasa buat mcm tuh, skrg keje2 byk yg last minute....

Aku tinggalkan dulu yang atas nih;

Sebagai seorang programmer, salah satu sifat yg perlu ada adalah; TEAMWORK....Aku? Aku seorang manusia biasa dengan sedikit kekurangan sifat kreatif dan idea bernas serta sifat merendah diri yang tak berani meluahkan idea dengan lantang dan jelas.....tetapi sesuatu benda yang dapat mengatasi ia adalah sifat degil dan tidak cepat berpuas hati....Didalam sesuatu kumpulan,kebiasaannye akan ada seseorang yang mempunyai banyak idea dan pengetahuan dan bijak meyakinkan orang mengenai ideanye,aku gelarnye sebagai Manusia K....aku? aku selalunye kurang bersetuju dengan idea tersebut, tetapi apakan daya, ilmu didada tak seluas laut,pengetahuan tak setinggi gunung.....aku gelarnye Manusia A, dan terdapat juga yang akan menurut kata dan menerima bulat2 idea tersebut,kerana kata2 yang meyakinkan dan impression terhadap seseorg yang mengeluarkan idea tersebut sangat tinggi(eg: "Idea ni datang dari budak pandai, semestinye idea ini paling bagus dan bijak...tak perlu susah2 fikir lain" );;;;;.....Ini, Manusia U...

Sifat manusia K ni adalah Degil,terlalu Yakin,memandang Rendah dan sentiasa merasakan dirinya benar sehingga tidak Dapat menerima pendapat orang lain....Ya,sifat2 ini ada baik buruknya, tetapi yang paling byk menerima kesan adalah Manusia A....

argh, rasa rasanya Keyboard ni tak sanggup lagi ditekan, buat masa ini, setakat ini sahaja untuk post ini.....Post selepas ini adalah based on Real life Situation and Addition of Fiction,with hope i doesn't hurt any one feeling including my feeling....

Malam Penuh Dengan Pengalaman

Salam,
Alhamdulillah syukur akhirnya Malam Semurni Lebaran berjaya dijalankan walaupun menghadapi sedikit masalah tertentu.....

Sewaktu program itu,aku dan kak edayu serta kak min in charge dlam pengendalian slide sepanjang program tersebut....Satu pengalaman yang cukup berharga kerna, itu pertama kali aku bertugas menjaga slide/multimedia untuk sesuatu event yang melbatkan ramai orang, hmpir 300 org agknya....Syukur kerana kak edayu dan kak min juga ada bersama.....aku hanya menerima arahan dan menjalankan tugas yg diberikan....ada sedikit sebanyak masalah yg dihadapi dengan perancangan tayangan multimedia dan aktiviti, tp alhamdulillah semuanya sudah berakhir....

Some Run Command in Vista

[Ctrl]+[Shift]+[Esc] --> Task Manager

At Run Command
shell:ChangeRemoveProgramsFolder – opens the Programs and Features (Add/Remove Programs) window.
shell:Sendto – opens the SendTo folder so that you can easily add more locations to the Send To list.
shell:Common Administrative Tools – opens the Administrative Tools menu as a folder
shell:Desktop – opens the Desktop as a folder.
shell:Downloads – opens your Downloads folder.
shell:Quick Launch – opens the Quick Launch folder.
shell:Searches – opens the Search folder showing all your saved searches

shell:AppUpdatesFolder - opens the Installed Windows Updates location in Program and Files.
shell:Cache - opens Internet Explorer’s temporary internet files folder.
shell:CD Burning - opens the folder where Windows Vista temporarily stores files to be burned to a CD.
shell:Common Desktop - opens the Public Users Desktop folder.
shell:Common Documents - opens the Public Users Documents folder.
shell:Common Programs - opens the Start menu shortcuts folder.
shell:Common Start Menu - opens the Start Menu as a folder.
shell:Common Startup - opens the Startup folder.
shell:Common Templates - opens the Templates folder.
shell:CommonDownloads - opens the Public Users Downloads folder.
shell:CommonMusic - opens the Public Users Music folder.
shell:CommonPictures - opens the Public Users Pictures folder.
shell:CommonVideo - opens the Public Users Video folder.
shell:ConflictFolder - opens the Sync Center Conflicts folder.
shell:ConnectionsFolder – opens the Network Connections folder.
shell:Contacts - opens your Contacts folder.
shell:ControlPanelFolder - opens the Control Panel.
shell:Cookies - opens the cookies folder
shell:Favorites - opens your Favorites folder.
shell:Fonts - opens Vista’s Fonts folder.
shell:Gadgets - opens your Windows Sidebar Gadgets folder.
shell:History - opens the Internet Explorer history folder.
shell:InternetFolder - opens Internet Explorer.
shell:Links - opens your Links folder location.
shell:MyMusic - opens your Music folder.
shell:MyPictures - opens your Pictures folder.
shell:MyVideo - opens your Video folder.
shell:MyComputerFolder - opens Computer window.
shell:NetHood - opens Network Shortcuts folder.
shell:NetworkPlacesFolder - opens the Network Places location.
shell:Original Images - opens Windows Photo Gallery Original Images folder.
shell:Personal - opens your Documents folder.
shell:PhotoAlbums - opens your Slide Show folder.
shell:Playlists - opens your Playlists folder.
shell:PrintersFolder - opens Printers in the Control Panel.
shell:Profile - opens your main folder.
shell:ProgramFiles - opens the Program Files folder.
shell:Public - opens the Public User folder.
shell:Recent - opens the Recent Items folder.
shell:RecycleBinFolder - opens the Recycle Bin folder.
shell:Start Menu - opens Start Menu folder.
shell:Startup - opens the Startup folder
shell:System - opens the System32 folder location.
shell:Templates - opens the Templates folder location.
shell:UserProfiles - opens the Users folder.
shell:UsersFilesFolder - opens your main folder.
shell:Windows - opens the Windows folder.
shell:recent

Sunday, February 8, 2009

Dua Minggu Yang Dahsyat

Huhu...
dua mggu nih dahsyat....
mggu lepas-->assignment OS+logic
mggu nie-->assignment programming+test logic+test OS+test accounting
-->and then, aku ajk mlm semurni lebaran pmiusm....
bhgn pengisian,aktiviti and multimedia....
huhu, alhamdulillah, dua assignment pertama tuh dh siap and dh dihantar...assignment programming tak start paper lg...huhu, dh lah taktau nk wat cmna dlm lab....ni lak dtg lak assignmnet nyer.....
untuk test tak stdy lg, bila nk stdy je, msti ada hal...huhu
untuk mlm semurni lebarn, nsib baik kak edayu yg byk wat keje n tolong....trima kasih ak edayu dan ahli2 bhgn pngisian,mltimedia dan aktiviti yg lain....kak syafinaz,kak ju,din and syawal....
slide show sementara menunggu ketibaan VIP/program bermula-->kak syafinaz yg buat
slide show -opening and backdrop--> aku kena wat
nasib baik azri and ammar ada, huhu, trima kasih wahai kwn2 ku smemua....jasa mu dkenang...huhu
slide show penutup and untuk pointer dekan-->kak edayu yg buat

huhu, byk2 syukur sb ammar and azri tlg aku untuk wat slide show....gn flash...walaupun byk aral melintang,keje byk...busy...masih sempat menolong dan buat....
thank you x100!!!

:)

Wednesday, February 4, 2009

Laptop ku D Format

Beberapa hari yg lepas, aku terpaksa memformat laptop aku. disebabkan beberapa masalah.

1)CD/DVD tak autorun, jika bukak dr My Computer, CD/DVD tak dpt dibaca, windows detect sebagai CD/DVD kosong
2)Pendrive aku tak autorun (maksud aku, bukan bila masuk pendrive dia tak kuar pn pilihan kat kita untuk Action pendrive tuh [eg: open folder with explorer, play media video using media center,..etc])
3)hmm, aku tak igt pe lg masalah dier
4)agaknye mkn semut byk sgt kot smpai bleh lupa.

waktu nak format tuh, DVD VISTA BLACK aku rosak. tgh2 instal, die detect error. so, komp aku dh jd bengong. aku cr DVD Vista lain, tp tak jmpa2. aku ada wat copy DVD Vista Black tuh, tp aku tak wat ISO, aku copy besa ja, so xleh boot gn DVD tuh.

so nk djdkn cter, aku pn nk instal la Xp. aku dh masuk DVD XP, then aku format/delete C (aku ada 5 partition [1-system windows vista, 1-aku smpan brg2 software video n others, 1-brg2 n fail2 USM/assignment/nota, 1-sytem windows ubuntu, 1-untuk swap wktu nk install ubuntu])
aku dah delete C, so ada la beberapa memory yg unallocated, aku kena create partition then instal. tp yg malangnye aku takleh install sb dia kata "Hard disk aku dah terlebih".

nak taknak, dgn hati yang berat, huhu, kena delete dua2 partition untuk ubuntu. so xde dah lah ubuntu aku. aku dah delete dua2 tuh,tapi memory yg unallocated ada dua bhgn lak. sepatutnye satu jeh, dia gabung sumer. tp ni tak, bila nk cretae partition, akan ada satu bhgn unallocated yg punyer besar yag tak pernah wujud. ntah berapa ribu GB ntah..aku instal je lah kat bhgn yg aku rasa betul, nasib baik jd.

then pas install Xp, aku terus instal VISTA BLACK aku gn DVD yg aku copy. so, alhamdulilah aku dh leh gn VISTA BLACk. Ubuntu aku dh xda..huhu, sedih:(

Malam Semurni Lebaran

Anjuran PMI

Tarikh : 9/2/09
Masa : 8@9 mlm
Tempat : Dewan RST (DUD)
Yuran : RM5 (Non -muslim --> free-50org)

Aku jd ajk bhgn pengisian, aktiviti dan multimedia. Hmm, bhgn aku antara salah satu Core majlis makan untuk mlm tu. kumpln kami kena rancang aktiviti/persembahan apa yg akn dbuat. dan juga persembahan multimedia. aku tak reti sgt bab2 gimik+multimedia nih. bukan pa, tak kreatif mcm org lain. huhu...nk mtk tolong azri, takut dia busy lak,ammar lak,sama je...kami satu team untuk kedua2 assignment... ye la, kami tgh busy, 2 assignment yg kaw2 punyer kena hantar hari jumaat 6hb 2...huhu, then 7/2 ada ada kem PE MPD Tekun. Dlm masa yg sama ada program Intel eLite yg agk wajib d hadiri sebab aku yg bg nama aritu..aku pergi intel elite n tak p Kem PE.


setakat pg nie (hr aku post ni), tak sampai 200 org yg join. target kami 300 org. Tahun2 lepas, kami wat promosi+buka kaunter selama 2 mggu, tp thun ni semggu je. Non-Muslim tak dkenakan byrn untuk 50 org. Mungkin diorg tak dapat apa2 brite lg kot. aku dah ajak 4-5 org untuk join program mkn mlm tu. huhu, nasib baik ada diorg, kira ada geng r. kalau tak aku maybe tak pegi (walaupun aku kena bertugas). bhgn aku kena jg multimedia nnti dan melayan jemputan persembahan. kalu aku tak pegi, kena serahkan kat penolong la. lgpun ajk pn kena byr yuran gak. RM5..tp dsbbkan kwn2 aku pegi, aku pn join gak. igt nak ajk kwn2 n suh depa byr Rm4 je, aku tambah lg Rm1, tp dsbkn aku kena byr untuk yuran aku, so Cancel.

Nak kata tugas membebankan, tak jugak. aku lagi suka dpt sesuatu tugas. tak kira senang atau susah. nak cr pengalaman..dulu masuk Convex, igt nk hntar borang PPMs..hrp2 dapat jd PPMS.
Hmm,kali ni aku jadi Leader bhgn pengisian,aktiviti dan multimedia. buat pengetahuan, aku ni jrg dpt tgas sebagai leader group. mnda aku tak berkembang sgt, ni klemahan aku. sbb tuh aku tak dpt sumbangkan idea yg bernas+kreatif sgt..huhu, kali ni kena rncang aktvti yg menarik. tp aku tak dpt idea sgt, ahli2 lain pn tak kurg idea gak.

akhirnya, atas bantuan kak min, kak ayu, kak syafinaz, din, syawal. kami dpt fiirkan beberapa idea.

-wushu
-silat
-nasyid/sajak
-ehem2
-ehem2
-ada lg aktiviti lain yg tak dpt disebutkan, tak surprise nnti

ada aktvt yg tak jd, dan ada yg dteruskan...

hrp2 segalanya berjalan lancar..
AMin..