Friday, February 20, 2009

From Heart to Blog

Actually, cea wah...speaking lak...ehem2....

Menjadi seorang student sains komputer ni mmg sesuatu yang sukar....kerana sifat malas yang terdapat di dalam diri dan sifat suka berlengah lengah.....

Dulu, aku selalu akan buat sesuatu tugas/benda awal2, dan apa yang aku tak tahu, aku akan tggal dan tggu kwn2 yg lain buat...then baru boleh sambung buat...in the end, aku pn akan buat keje last minute...huhu....bila dah biasa buat mcm tuh, skrg keje2 byk yg last minute....

Aku tinggalkan dulu yang atas nih;

Sebagai seorang programmer, salah satu sifat yg perlu ada adalah; TEAMWORK....Aku? Aku seorang manusia biasa dengan sedikit kekurangan sifat kreatif dan idea bernas serta sifat merendah diri yang tak berani meluahkan idea dengan lantang dan jelas.....tetapi sesuatu benda yang dapat mengatasi ia adalah sifat degil dan tidak cepat berpuas hati....Didalam sesuatu kumpulan,kebiasaannye akan ada seseorang yang mempunyai banyak idea dan pengetahuan dan bijak meyakinkan orang mengenai ideanye,aku gelarnye sebagai Manusia K....aku? aku selalunye kurang bersetuju dengan idea tersebut, tetapi apakan daya, ilmu didada tak seluas laut,pengetahuan tak setinggi gunung.....aku gelarnye Manusia A, dan terdapat juga yang akan menurut kata dan menerima bulat2 idea tersebut,kerana kata2 yang meyakinkan dan impression terhadap seseorg yang mengeluarkan idea tersebut sangat tinggi(eg: "Idea ni datang dari budak pandai, semestinye idea ini paling bagus dan bijak...tak perlu susah2 fikir lain" );;;;;.....Ini, Manusia U...

Sifat manusia K ni adalah Degil,terlalu Yakin,memandang Rendah dan sentiasa merasakan dirinya benar sehingga tidak Dapat menerima pendapat orang lain....Ya,sifat2 ini ada baik buruknya, tetapi yang paling byk menerima kesan adalah Manusia A....

argh, rasa rasanya Keyboard ni tak sanggup lagi ditekan, buat masa ini, setakat ini sahaja untuk post ini.....Post selepas ini adalah based on Real life Situation and Addition of Fiction,with hope i doesn't hurt any one feeling including my feeling....

4 comments:

maa said...

hmm...apa pendapat anda kalu seseorg tu hanya memikirkan ttg diri sendiri??
keadaannya macam ni la...
asyik buat benda yang tak sepatutnya dan bila ditekan mula memberontak..
dan mula menyalahkan orang lain tanpa mencuba dengan lebih gigih...
setiap anak adam melakukan kesilapan..
jadi kesilapan yang tak sepatutnya kita buat adalah mengabaikan hak orang lain yang terletak kat tangan kita..
jadi sama2 muhasabah diri..
bukan setiap masa org boleh bergurau..
time keje, kita buat keje, time gurau kite gurau
k.
hope u understand
i've done with myself and now is ur turn to do it...

"i've fight a lot of devils and the biggest devils that i still can't win with is myself"

i don't mind accepting comments but don't hurt urself with it.

maa said...

i'm sorry

matnormyth89 said...

ya,saya bersetuju dgn kata2 anda....sya rasa,bila dlm sesuatu kumpulan dan diberi sesuatu tugas,asalkan ahli buat bahagian masing2 dan siap sebelum masa untuk dkumpulkan,itu dah kira ok kn?...tak kiralah bila dia membuatnye....sb,lain org,lain ragamnye,lain caranya....

ada yang buat keje dalam keadaan stress and tak boleh bergurau,malah ada yang time buat keje takleh bergurau....

aku rasa yg paling bgus,azri...the most stable person is azri,i think...never heard him get mad,never see him push people even though his team does a little work(that is negative;he too soft-hearted,hoho poor him),can discuss together-gether(use two brain to make more unique work,everyone can contibute idea and he will make the idea be better,not using his idea only),he will do work that other people can easily undertand,study with rileks but still manage to study many thing and complete syllabus...
i hope at least i can be like azri and more better,huhu....

matnormyth89 said...

To be honest, dalam blog je boleh tulis mcm2....and sempat berkongsi pape...ye lah,nk ngadu kat saper lagi....

in real life situation for example only,can't say whom,aggaplah aku yang betul; there is one time that make me not happy, aku tau,bahagian aku agk senang...and walaupun agk senang bg sesetengah orang,bg orang yg mcm aku,benda tu susah,ye lah, ntah pe benda ntah yg kena wat tuh,dlm lecture bkn faham....aku dah siap bhgn aku,just nak mengolah keje nmpak lebih lawa dan kemas je,bknye aku reti sgt baut bnda alah tuh,keje bhgn die in progress,then i gave him/her my part coz he want to combine all together,he has done format/layout keje tuh....so,bg je lah...then in one time,tak igt mcm mana boleh mula,aku kata keje aku dah siap,then dia kata "dah siap apa.."(nada nye menunjukkan mcm keje aku tak siap sepenuhnya...ntah,aku rasa dah siap sepenuhnya,malah hasil akhir yang aku buat lebih baik dari hasil akhir bahagian aku yang telah digabung...)...mungkin la,salah aku,aku tak siap lagi dgn sepenuhnya dan keje aku tak kemas....hmmm,i'm sorry if that what happen...bila gabung/cmbine kat tempat die,keje aku tuh appear as something that can't be work properly....but,at my place,...there is no problem..we using two different 'thing' to do our work coz there is a little problem that make him can't use the same 'thing' at his place/laptop....time tuh,die tgh stress agknye,aku lak gurau,kata..."bkn the 'thing' problem,but his brand of 'place/laptop' is problem..."then he said with deep voice,"alah,mcm brand 'place/laptop' aku bgus/ok sgt"...hahaha,padahal sebelum nih, asyik brand 'place/laptop' aku je kene 'down' oleh die,last2 bile skali je aku sebut kekurangannya,terus nk marah....sebelum ni boleh lak die kata kat aku....tapi xpa lah,dalam keadaan stress, semua orang berubah....kita manusia biasa,tak semua baik yang kita buat....salah aku sebab gurau tak kena masa,budak pandai and nk kan keje sempurna,xkan boleh bergurau di saat2 genting....walaupun aku tak panda sgt,aku pn mcm tu gak,saa2 genting,ada orang gurau,aku marah2...huhu....sorry...cth haikal,saat2 genting still leh gurau,tak marah2 pn..cool je...azri pn sama, cool je....


"Tidak harus Dengki kecuali Dua perkara, pada Orang yang banyak menafkahkan hartanya kpd kebaikan dan pada orang berilmu yang beramal dan mengajarkannya"


Mungkin aku dengki,dan menjadikan aku berfikiran negatif, maaf...kena renungkan diri....setiap masa aku cuba berfikiran positif tapi kadang2 aku lemas...dan aura2 negatif terkeluar....maaf banyak2...


"Menggemari Dunia itu akan meletihkan penggemarnya di dunia dan akhirat,sedangkan zuhudkan dunia akan merehatkan tuannya didunia dan akhirat"
(Ibnu Sammak)

"Hak sesama muslim 6 perkara: memberi salam,memenuhi undangan,memberi nasihat,mendoakan orang bersin,zirah orang sakit dan mengiringi jenazah"
(H.Baihaqi)


Actually,perasaan negatif(marah/tak puas hati) aku sekejap je...alhamdulillah,tak lama...akan reda selepas aku meluahkan pada orang lain atau menulis untuk memberitahu yang lain....hopefully,no more negative thing came and if it still came,hope it can be overcomed(di atasi)....