Wednesday, February 4, 2009

Laptop ku D Format

Beberapa hari yg lepas, aku terpaksa memformat laptop aku. disebabkan beberapa masalah.

1)CD/DVD tak autorun, jika bukak dr My Computer, CD/DVD tak dpt dibaca, windows detect sebagai CD/DVD kosong
2)Pendrive aku tak autorun (maksud aku, bukan bila masuk pendrive dia tak kuar pn pilihan kat kita untuk Action pendrive tuh [eg: open folder with explorer, play media video using media center,..etc])
3)hmm, aku tak igt pe lg masalah dier
4)agaknye mkn semut byk sgt kot smpai bleh lupa.

waktu nak format tuh, DVD VISTA BLACK aku rosak. tgh2 instal, die detect error. so, komp aku dh jd bengong. aku cr DVD Vista lain, tp tak jmpa2. aku ada wat copy DVD Vista Black tuh, tp aku tak wat ISO, aku copy besa ja, so xleh boot gn DVD tuh.

so nk djdkn cter, aku pn nk instal la Xp. aku dh masuk DVD XP, then aku format/delete C (aku ada 5 partition [1-system windows vista, 1-aku smpan brg2 software video n others, 1-brg2 n fail2 USM/assignment/nota, 1-sytem windows ubuntu, 1-untuk swap wktu nk install ubuntu])
aku dah delete C, so ada la beberapa memory yg unallocated, aku kena create partition then instal. tp yg malangnye aku takleh install sb dia kata "Hard disk aku dah terlebih".

nak taknak, dgn hati yang berat, huhu, kena delete dua2 partition untuk ubuntu. so xde dah lah ubuntu aku. aku dah delete dua2 tuh,tapi memory yg unallocated ada dua bhgn lak. sepatutnye satu jeh, dia gabung sumer. tp ni tak, bila nk cretae partition, akan ada satu bhgn unallocated yg punyer besar yag tak pernah wujud. ntah berapa ribu GB ntah..aku instal je lah kat bhgn yg aku rasa betul, nasib baik jd.

then pas install Xp, aku terus instal VISTA BLACK aku gn DVD yg aku copy. so, alhamdulilah aku dh leh gn VISTA BLACk. Ubuntu aku dh xda..huhu, sedih:(

0 comments: