Saturday, May 30, 2009

Sedikit Renungan....

Dipetik Dari Saudara Pali

“Nah, cuba makan buah kana ni. Buah ni Rusa kalau dapat kecur air liur dia. Wangi!” pelawa pakcik Yaakob pada kami semasa jungle tracking semasa musim buah durian.

Kami mengambil seorang sebiji, dengan lafaz Bismillah dan yakin, terus menggigit tanpa was-was. Sekali gigit, Aduh Masamnya!

“Jangan dibuang, terus kunyah!” arah Pakcik Yaakob yang menggalas senapang itu. Mana tahu kot2 ada rusa katanya. Pakcik Ad yang dari tadi menghisap rokok daun hanya tersenyum melihat muka kami berkelat2

Ada rakan yang tak tahan, lalu terus meluahkan dan meludah ke langit.

HOH! RUGI! tempik beberapa orang kawan yang sudah mencuba lebih awal.

Bagi beberapa rakan selepas beberapa kunyahan, tiba2 rasa masam dan kelat itu bertukar kepada rasa wangi dan manis. Hilang rasa masam & kelat buah kana itu! Subhanallah! Sedapnya!

“Kan, enak kalau boleh tahan lama sikit.” kata Pakcik Yaakob sambil menghulur lagi buah kana.

“Em2, Nasib baik kami dengar tadi. Hehe.” kata kami sambil mengambil beberapa biji buah kana sebelum meneruskan tracking di hutan bukit serdang itu.

Bak kata orang, biarlah kita merasa pahit pada awalnya, biar susah dahulu.....kemudian kita akan merasa kemanisan kejayaan...

Sunday, May 17, 2009

Untuk Makluman Sendiri..

25/5 - 5/6 -> Minggu Pembelajaran
8/6 - 12/6 -> Minggu Peperiksaan

25/6 - 26/6 -> Daftar KSCP online dii PPSKomp

Keputusan 'Provisional' (Lulus/Gagal) -> 20/5
Keputusan Rasmi -> 2/6

Sistem Tele-Akademik
- Dail 600-83-7899

Sistem Pesanan Ringkas (SMS)
i. Taipkan :
USM
ii. Dan hantar ke 33221
( Contohnya = USM 760102025685,45687 )

Portal Web USM di :-
i. laman web Kampus Sejahtera
ii. registry.usm.my

Attachment

Thursday, May 14, 2009

Progressing Slowly...

Huhuhu, br2 ni aku cuba buat tugasan C# aku....Media Player...
Cari kat internet then ada la jumpa contoh media player guna directshow....
Ada dia bg sourcec code skali...aku try bukak then compile run dlm Visual Studio Express C#....boleh run and xda masalah mcm contoh media player lain ( sebelum ni ada gak contoh media player lain, tp xleh nk run ataupun compile/build.....)...

hmm, then aku try buat sendiri dr satu form windows yang kosong.....aku nk start dr "Open File/Browse File" dulu.....untuk cari file yang kita nk bukak/main....berpandukan media player tu, aku copy code dia skit, tak copy sumer....dh copy paste tuh, ada lah wave line warna merah kat bwh salah code tu....hoho, ada error dia kata mybe aku lupa/missing ntah pe benda ntah aku lupa......aku ada guna library yang dia include, tp waktu kat code aku, library tuh x jmpa lak....C# aku x jmpa lobrary tuh...hoho, kena try lain......

igt nk copy and letak code tuh dlm blog, tp lupa lak nk bwk...nnti bebila aku letak....

sambil2 cuba buat media player, aku sesaje nk wat moto baru...aku edit gmbr gn Photoshop....aku browse gmbr nk cari idea, then jmpa lak satu gmbr yang mcm iklan Heroes, aku pn wat la cmtu gak...hoho, sakit gak nk edit setiap gmbr untuk dptkan gmbr2 my coursemate....then latar belakng die aku amik dr wallpaper yang aku jumpa, aku edit skit,amik yang mana patut...kalau diperhatikan betul2, gmbr background tuh mengandungi bangunan2 dan binaan2 unik di seluruh dunia....

Salam, nk smbung carik bahan untuk buat media player......

Saturday, May 9, 2009

Cuti ni, Betul2 Cuti...Huhu

Setelah beberapa lama cuti, aku masih tak buat apa2 kat rumah... Rutin yang sama setiap hari...Civilization IV, Patrician III, Criter Korea (Ulang tgk yang same je), Makan, Tidur...huhu, aku ada tugasan...kena buat video player menggunakan C#...tak start lagi...huhu, teruknye aku...

hmm, ada satu lagi tugasan...aku kena interview mantan2 YDP PMI sidang2 lepas..
03/04 Md Anuar Ismail
04/05 Md Nur Salihin Yusoff
05/06 Azimin Zul Izzi Asnil Aimi
06/07 Sheikh Hizami
07/09 Mohamad Ashraf Mohd Salleh
Interview2 ni adalah sebgai usaha membukukan sejarah PMIUSM...ada lagi yang lain, tp yg lain dibawah tanggungjawab rakan lain...hm, sebenarnya, byk halangan untuk aku....serba salah nk tolak balik tugasan ni pada Ketua Editor...Maaf, Ketua Editor....saya rasa saya tak mampu untuk menyelesaikan tugasan ni kerana beberapa kekurangan dan kelemahan sya....maaf, nmpaknya saya terpaksa serahkan tugasan yang Ketua Editor amanahkan...Saya betul2 tak dpt buat...Nnti saya akan hntr mesej dan maklumkn pada akak..

Ohya, sebelum cuti...aku ada juga buat sedikit design untuk layout Majalah Sejarah tu...hoho, first time guna Photoshop..aku cuba2 desihn,alhamdulillah ada gak hasilnye sikit..Ni antara design....







Apa-apapun, terima kasih byk2 kepada Cik Azri Hafiz kerna mengajar aku sedikit sebanyak tip2 dan tricks Photoshop...aku try buat effect dlm photoshop, then aku tau untuk org yg baru nk blja, hasilnye tak bgus mana...tp thnx to my Tutor ( Tutor?), aku ada semngat skit, dia beri pandangan positif..huhu,Arigato........
Hmm,salah satu plan aku dh selesai, i have learn and know how to use Photoshop....One Mission accomplished...
Aku dh kecikkan mission aku,
-> Video Player C#
-> Flash
-> Web Page
hahaha, pendeknye...setakat ni, ni Main Quest aku yang aku boleh sebutkan...Main Quest lain dan Optional Quest, aku xleh sebut lg...:)
Anyway, Video Player guna C#, my projek....Dari Sifu Yazid...aku tak start lg...rumah aku xda internet, jd aku just cari je bahan2 dan sumber2...aku dh carik sedikit sebanyak....tp aku tak try lg....aritu sebelum cuti format laptop,skrg tak install lg Visual Studio C#...cuma ada Visual Studio C# express je...
klah, sementara masih kat CC lg, aku nk habiskan keje aku dulu...ada sumting nak wat...kat umah nk try photoshop lg, then flash dan jugak C#...
*sebenarnya nk post tentang aktiviti CS@USM, tp xjd....nk upload lagu2+lirik waktu Family Day CSUSM kami dan jugak aktiviti g Sedim aritu...huhu, there are precious moment with my friend...byk aktiviti dengan kawan2 yang aku tak dpt ikut serta....