Thursday, June 18, 2009

Start Back From Scratch...

Seperti tajuk diatas yang kurang jelas...mood saya untuk meneruskan usaha mencoding(??) video player dalam C# diteruskan semula setelah sekian lamanya menghadapi jalan buntu...huhu
nasihat kepada kwn2, buat sesuatu biarlah tenang dan sabar...kesilapan yang saya tak dpt baiki haritu sudah dpt saya selesaikan dan teruskan dengan kerja2 lain...
sifu YAzid, hoho maaf ye...

Sebab dh lama tinggal, waktu nk buat Project Baru, aku pilih WPF Application....yg selalunya aku wat sebelum nih adalah Windows Form Application....(eh, ntah aku pun lupa selalunya wat guna yang mana)...patutlah ada sedikit kelainan...huhu
ye, sebenarnya agak banyak kelainan yg saya tidak biasa dengan keadaan itu...seperti brg2 dlm Toolbox yang kurang, interface yg agk berlainan...

aku cdng start wat dr menu ats die...menu "Browse" "Exit" "Info"....lalalaala....aku pn wat r....mengikut contoh example yang aku dpat, dia wat guna menuList....kalo wat guna WPF Application, Tool dia adalah Menu...dan kalau WindowsForm Application, Tool dia adalah MenuStrip...ye, dan cara untuk tambah pilihan menu bawah menu utama adalah berlainan antara dua2 nih (ye, itu apa yang saya buat...mungkin org lain yg lebih handal ada cara mudah...huhu saya budak baru belajar).....

Kalau WPF Application, after create MEnu utama dia, untuk tambah menu2 pilihan kat bawah dia...kena g kat Properties -> Item ->....baru leh tambah....(ye mungkin ada cara lain,tapi saya tak tahu lagi)....

Kalau WindowsForm Application, just klik kat menu utama tuh, terus kuar menu2 bwh dia dan just klik kat menu2 tuh kalo nk...
dan, satu lagi kelainan....WPF, aku xtau nmk edit tang mana untuk wat bila klik button "Open" kat bwh menu utama, dia akan open Window lain...so,aku kena edit kat Code dan juga kat Code XAML (kot namanya) yang kat bawah designer View tuh...Kalo WindowsFormApplication, just double klik kat dia, akan terus open Code...taip r kat situ...

Ni WPF

Huhu, more to go....banyak lagi nak kena wat....kalo x sempat pun, sekurang kurangnya ada benda2 baru akan aku belajar...

2 comments:

maa said...

haha..
bagus2..

menarik..
jgn wat2 lupa cam si azri tuh da la..

[z@ck] said...

mat noq...
apa habaq..
lama tak dengaq cita ang..