Sunday, July 12, 2009

Project Decided...Proposal Will Be Submitted...

Hoho, Group kami dh decide nk wat Team Project apa....kami bercadang membuat firewall...actually, bukan buat firewall...tp just aplikasikn firewall....hmm, cmna nk kata ek...

Klah,aku bg scenario.....ada 2 laptop, Ubuntu OS.....switch....satu laptop will act as main laptop/server (kot)...satu g user....user tu akan connect ke main laptop sebelum dia dpt access tenet or connect ke network lain....main laptop tuh adalah firewall kami....semua data yang flow through the laptop will be filter...firewall tuh jugak akan determined which IP/Mac address are allowed to access to other side of firewall,which website can it access and so on....

Itu adalah perancangan kami,slps berbincang-bincang dengan Kak Aty...dia bgtau idea dier, and kami akn develop benda tuh...yg susahnya, main laptop tuh, kena ada dua port (xtau lah,port kot)...mksud aku,dua IP address...satu IP address akan connect ngan network luar and satu g akan connect ke network yg lain....yg menyebabkan susah tuh sb nnti kena smbung wayar2, nk connect kan switch...nk setting2....tp software yg kami guna,mmg dh sedia ada dlm ubuntu...firestater namanya..

Tp,papepun...semua bergantung pada Dr Aman...ptg nih kami br nk hntr proposal...bincang dgn dier...tny cmna....bleh ke kami buat..dibenarkan tak...guna software yg sedia ada...just aplikasi penggunaann....and so on...

0 comments: