Tuesday, September 22, 2009

Memang Cuti

hahaha...
cuti raya nih...
mmg betul2 cuti...
assignment and keje byk...
tp x wat...
cuti dulu2, walaupun x wat keje n assignment,
tp sekurg-kurgnya ada niat nk wat,
siap bwk balik material untuk wat keje kat umah...
tp cuti raya nih,
aku nk rehat....
mmg x niat nk wat keje...
tp tup2, dpt mesej dr group JAVA...
kena wat main page untuk projek tuh...huhu

pas cuti nih, betul2 padat+giler...
byk keje wooo...
White PAper 3 - 30 september kena hntr,
means Rabu pas balik cuti tuh,hahaha, tgk lah kalo sempat...hehe
Test Marketing??? huhu Khamis tuh...1hb oktober
Test Security, nasib baik mggu lepas tuh, rabu 7 hb...
Projek marketing x start wat g,
sblm g interviewitu org, P1 WiMax...
kena siapkan soklan2 nye dulu...huhu
Assignment database lak, patutnya lepas cuti nih...
tp,apakan daya...x wat pape g...x wat g group dscussion...
yg paling sakit, Projek Security, giler ah...
br wat report 1,huhu...
projek nye x start2 lg...
xleh start selagi xtau cmna nk edit source code application dlm ubuntu+GUI2 nye...
hoho...xmau r just edit GUI je....
apa klasss....nk gak edit source code die...
yup, firewall mmg xleh dibuat sendiri, for permulaaan, kena main edit2...
ha, dlm forum sumer kata cmtuh,lecture pn kata edit source code...
ada g keje,tp aku lupa...mls nk fikir...sakit kepala wooo...
giler ah,byk tul keje yg dahsyat2...mybe korg x dpt bygkan...

so,kpd kwn2 ku yg lain...
jgn wat keje last minute,wat sikit dr awl...huhu
and
JGN IGT SAINS KOMPUTER itu SENANG!!!!
(*aduh,ni ape kehal lak xleh nk ubah size and warna nih????? x muncul lak option dieh, nk edit sendiri guna code...lupa lak...mls nk google...)

======><=========

huhu,jeles...jeles tgk org lain nye laptop...
ada ubuntu...eh,aku pun ada gak..
tp apa yg jelesnye??
diorg nye lawa...akunye besa je...
basic je...
ikhsan da wat effect2 skit,aku x wat pun..
hoho...ammar da ubah n install mcm2 kat ubuntu die...
azri pun da ubah theme ubuntu die...
aku bila g??
tgk r kalo rajin...

ubuntu aku skrg,aku guna untuk dua benda je...
huhu,x praktikal tul aku nih...
1st-aku nk buang virus2 or fail2 yg amat degil nk dibuang mggunakan windows,aku rasa pendrive tuh ada virus sb br pas cucuk kat komp lain,bukak r ubuntu dulu,buang benda suspicious....
2nd-untuk projek aku....nk kena edit source code...plus nk setting projek tuh guna ubuntu..
hahaha...very x professional,very amateur...xpa2,permulaan skit2 dulu,lama2 jd gunung...

setakat nih apa yg aku dh 'main' dlm ubuntu?
-ntah,xda pe pun...
-br nk bljr guna command2 die
-restore grub loader (huhu,msti korg rasa basic je kn)
-dlm grub loader,wat windows vista aku jd default,so kalo lmbt select OS waktu boot,x kisah...sebab die akan boot vista...edit menu.lst die...
hmm,yg tuh je kot...

Wednesday, September 16, 2009

Schedule? Organise Time?

hah? jadual? organise masa?

hahaha, satu perkara yg agak mustahil (hmm,bukan mustahil tapi amat susah nk dibuat)...
nk buat jadual or timetable or schedule/perancangan, boleh buat...tp
tp, nk ikut??? hahaha, jauh skali...

Td wktu lecture CST233, Lecturer aku ada sebut pasal nih...dia nasihat suh schedule and organise masa, spend masa skit untuk blaja something new, stdy pape...hmm, lebih kurg r dia ckp...aku pun lupa...

Tp dr apa yg dia ckp tuh, aku wat satu benda...dia kata spend la sekurgnya sejam sehari tuk wat research,stdy bout internet security, spoofing,firewall analysis tool,IDS,NIDS,Port Scanner and mcm2 lg...kalo sehari sejam, seminggu dh tujuh jam...cmtuh la dia kata...

So aku wat cmni,

pg smpai ptg kul 5 wktu kat school or lecture(walaupun lecture hbis awl or xg skool),
so xda pape sepanjang waktu tuh...
start kul 5 br wat aktiviti....
1 hour - game
1 hour - assignment
1 hour - projek
1 hour - programming (including databse)
1 hour - facebook,internet surfing,blogger
>1 hour - movie/anime/drama
1 hour - 'google' + research (read,new knowledge,extra)

hahaha, bleh kew? just angan2 je tuh...

hmm, nk try wat? tgk lah dulu...
3 jam - game,movie,drama
2 jam - assignment,programming,practise
2 jam - projek,google,research,reading
1 jam - internet?????

bunyik cam tak logic,,,hahaha

tp pape pun, nk cuba ikut nasihat dr aman la,
dia kata sehari spend sejam,
hmm, x mmpu kot...so dlm 45min cukup kot
try spend untuk bc ttg internet security,
or wat benda berpekdah...bc pape...hoho
leh x????

Tuesday, September 15, 2009

Is It Possible?

For WInodws user, we are prone to many threat such as virus, trojan and hackers.

Is it possible to have an environment in windows which are invulnerable to threat???

Highly protected, guarded and secured..??? hmm, under some circumstance, for windows user, CAN'T...

There are many reason...figure it out yourself or do research...

Why don't we create our own 'environment'?? virtual place....which are secure enough and protected from threat....

Hmm, lets say named it 'BlueScene' or 'BluePlanet' (doesn't want to use green,it too common)..

What is the purpose?
-> reduce/prevent virus attack ( or threat attack such as hackers, trojan and other malware)
-> have secured environment while doing the work

How it work?
-> 'BluePlanet' work or run as a software, in the windows itself...haven't heard about virtual PC??
-> its hard to explain, hmmm....like this, 'BluePlanet' is a duplicate of current winodws that user had installed in the computer with all the software...
-> user who uses 'BluePlanet' run program in the 'BluePlanet' itself
-> 'BluePlanet' act as a platform (mybe)

How actually it work?
when 'BluePlanet' active or running,
-> no other procress running behind except the trusted and legitimate process
-> user can only use/surfing the internet without cahnaging any setting, run word processing or office software like excel, access, uses database, use software for office/work purpose..
-> user can't change any setting in the computer while 'blueplanet' is rnning and also can't install anything
-> user only can run certain/some executable file (.exe) and 'autorun' is not working.
-> restrict user/process from access a secured file

How?
-> the main aim is for organisation
-> a department have their own work/task..
-> just install software and allow the software/program including their process to run in the 'BluePlanet' only
-> eg: Mr A are from department B, his task needs him to use Microsoft Word...so, in 'BluePlanet', allow Microsoft Word to run.He doesn't need to use Internet Download Manager, so restrict him from using it, 'BluePlanet' wouldn't allowed him to run it

Pening kn?? Aku pun pening gak, nk tulis cmna,nk terang cmna...hahaha...just wondering...

Is It Possible? HMm, anything is possible with enough knowledge..

Sunday, September 13, 2009

Reinstall Grub Loader

Enter Ubuntu LiveCD
Enter Ubuntu OS using the CD
Open the terminal
type (exclude the > ):

> sudo grub

then

> find /boot/grub/stage1

then,type and replace '?' with the given information,
in my case, root (hd0,3)

> root (hd?,?)

> setup (hd0)

to quit,type

>quit

================================

When we turn on our laptop, in the boot loader (GRUB loader)
it set the UBuntu OS as the default and within 10 seconds,
if the user doesn't select other OS, it will automatically boot the Ubuntu.

To change the time or to change Vista Loader to be the default,

=> In Ubuntu,
=> open terminal
=> type (exclude > ) ;

> gksudo gedit /boot/grub/menu.lst

then edit it on your own, there are explanation in the note

[
timeout 5
-the default is timeout 10, u can change the time,

default 6
-this is to set the vista as the default when grub loader start

{

the no 6 means, in the grub loader, the vista is in the
position 6, start counting the position from 0.
for further explanation, i will upload the picture soon.

}

]

PUASA SI MISKIN

Kisah Puasa Si Miskin

Sekadar renungan... buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang. Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:

"Mana emak?"

"Mak pergi menoreh," jawabnya.

"Mana bapak?"

"Bapak pergi kerja..."

"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?" Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.

"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.

"Awak ada berapa orang adik-beradik?"

"Sepuluh."

"Adik ni yang ke berapa?"

"Saya yang kelapan."

"Mana abang-abang kamu pergi?"

"Tolong emak menoreh."

"Adik puasa hari ini?"

"Sama je pakcik(matnor), puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..." Jawabnya.

Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu. Lalu aku bertanya lagi..

"Adik bersekolah dimana?"

"Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..".

"Bapak kerja apa?"

"Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan.. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu. Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit..

"Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!".

Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi. Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka. Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.

"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik(matnor).."

Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu? Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu, dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari. Dia berkata

"Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat."

Aku bertanya lagi "Upah menoreh berapa makcik dapat?"

"Cuma RM3.00 sehari."

"Ayahnya bekerja macam mana"

"Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari."

Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah...
Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya "TAK SEDAP"? Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.... fikir2kanlah.........

Source by e-mel yg haikal dpt

Thursday, September 10, 2009

LSP404 Writing Test

pg td writing test untuk lsp 404...huhuhu...
tajuk die,

<
"On-line users of the internet face many problems and issues in relation to internet security"
In about 350 words state your opinion on the topic and support it with reasons and example.
>

Opinion...hmmm...aku pun x sure....agknya kena agree or disagree or both kot...ntah, aku lupa...so aku x wat...hoho gler ah...
ni first time karangan BI aku ada idea nk tulis, tp syg...td x cukup masa....
isi ketiga aku, aku terpaksa jdkn dia sbg penutup/conclusion...huhu...hmm, mmg pelik disitu...tetiba je "to put in the nutshell,......bla...bla..bla" sepatutnya penutup, tp jd isi ketiga...leh lak...adoiii....dh la x sempat elaborate...tulis rgkas je...huhu...

==================><==============

Monday, September 7, 2009

...

White Paper 2 - 15Sept
PERL Assignment 1 - 11Sept
Group Report Own Deadline - 13Sept
White Paper 3 - 30Sept
Report LSP404 - 10Sept

Sunday, September 6, 2009

Myth Today's Lesson

1. PERL : sort and reverse function
2. Don't ever try to teach a 'Bodoh Sombong' person a knowledge.

Saturday, September 5, 2009

Basic from CST233

Security : The Quality or state of being secure - to be free from danger

Information Security : The Protection of Information and its critical element including systems and hardware that use,store and transmit information.

Information System : Entire set of software,hardware,data, people, procedure and networks necessary to use information as a resource in the organization.

Computer as a subject of an attack : Computer is used as an active tool to conduct attack

Computer as an object of an attack : Computer is the entity being attacked.

Threat : An object,person or entity that represents a constant danger to an asset.

Attack : Act or action that exploits vulnerability (i.e, an identified weakness) in controlled system.

Thursday, September 3, 2009

Hari Ini Dalam Sejarah...MyMyth Book of Record...

Hari Ini Dalam Sejarah
MyMyth Book of Record

Friday, 4 September 2009
2.33AM
mlm semalam,or pagi td....(aku lebih suka sebut mlm semalam)....
tgh nk siap2 g turun sahur kul 2.33 pg (kafe bwh tutup kul 3 pg)....
mata rasyed ternampak satu pasangan couple tgh bermesraan atas Kafe Tekun...
giler ah, aku pun usha la, walaupun kurg jelas...
nmpk r diorg bercuim dan aksi2 lain....
huhu, mata aku ni prob skit...x nmpk sgt...
mata bebudak lain, giler terang.....
aku nmpk mcm yg laki tuh kulit gelap skit, pompuannye x pakai tudung, nmpk mcm india...
bebudak lain kata, mcm pompuan china,kulit cerah skit, rasyed kata maybe india kot...
yg laki tuh diorg kata mybe india or foreigner kot...
huhu, ni adalah 1st time secara LIVE nye nmpk adegan bermesraan cmtuh,

xxxxxxxxx---xxxxxxxxxx

huhuhu, cmna leh tgk??????
bilik encik jahrakal,tgkapnye menghadap kafe...kira nmpk r tgkap kat ats kafe tuh....rasyed terusha atas kafe and nmpk pasangan tuh....
undying,jahrakal and barathrum pun g r turun ke kafe, dgn harapan nk tgk saper pompuan and laki tuh....hohoho sb time nk turun tuh, nmpk mcm diorg dh puas cium2 gelek2 sekejap smbil berbaju....

3 mamat tuh pun g r atas cafe, tgk lampu dah gelap, tp org xda...laptop ada...kipas lak mcm br tutup....hmmm, xtau lah diorg g mana untuk meneruskan kerja terkutuk tuh....

bila kami dh beli sahur, naik atas, x lama kemudian (xda la laam sgt, lemah tul laki tuh) , kat tgkap tuh nmpk balik pasanagn tuh, hmmmmm,,,,,,...mybe dah puas kot...tuh yg sambung buat2 study....

hohoho, ini adalah satu sejarah dan record untuk encik Myth89....

Budak CS ada lebih 5 Lab,tp aku still g CC

ya, School CS USM ada lebih dari 5 lab komputer.....x termasuk g lab HRIG and lab network n so on...tp, yg sedihnya, aku nk masuk pun dah mls...bukan sebab pa, x bawak lab card...sblm2 nih,lab card tuh xda guna pun, penggunaan lab card tuh tak di enforce pun...tak implement langsung...dh la kad leminate je...

bak kata Aurox_3d, "kad cmni aku pun leh wat sendiri, guna photoshop, letak gmbr, print and leminate"...hohoho...

tetiba lak 2-3 menjak nih, staff makmal sibuk2 masuk lab, tgk lab card student dlm lab...kat lab 3 lak tuh, padahal lab 3 terkenal dengan ketidakpedulian staff makmal....ye, maksud aku, staff makmal tak pernah cara or peduli lab 3, x pernah nmpk staff makmal masuk lab 3...tak terurus pun...hoho...

semua nih disebabkan bebudak school math, hmmm...to be specific or nk berfikir jauh skit, salah pengurusan school plus budak math gak kot...hahaha, nk gak salahkan budak math....

citer nye gini,
1=> Budak security,CST233 sepatutnya lecture kat DKG31,budak CPT112(discrete) tutorial kat bilik ELL pada waktu yg sama....kami budak major, x ramai...
2=> pihak pengurusan or skul sains comp suh Dr Aman (lecture CST233) buat kat ELL, diorg kata kami x ramai, so buat apa nk wat kat lecture hall yg besar...so kami pun beralaih, sdgkan ELL tuh ada budak discrete....hmm, disebabkan kami amik ELL, bebudak Disrete wat tutor kat lab (lab sains komp,lab baper ntah xtau ah)....
3=>bila diorg wat kat lab tuh, jd diorg igt aras 3 or to be specific, lab sains komp....adalah under skul math,sdgkan aras 3 smpai aras 7 adalah skul sains komp ye....jd diorg igt diorg punye la...
4=> jd,apa2 discussion diorg or bila2 diorg nk guna,diorg pun guna lab sains komp...lab sains komp hanya untuk bebudak sains komp dan budak yg amik minor sains komp sahaja...
5=> ramailah kat lab dengan bebudak math, agaknya disebabkan ramai sgt bdk math, budak sains komp (ntah sape ntah) report kat pihak atasan terus...kat sapeR? wooo, kat Dean terus tuh...giler ah...hntr e-mail kot...aku rasa budak first year...woho,dahsyat tul budak first year skrg ek...
6=> dean or pihak atasan skul pun marah la staff makmal kot, tuh yg staff makmal bengang semcm je....ada sehari tuh, kat lab 3, xsampai 5 minit staff makmal masuk, ada lg staff makmal yg lain masuk lab 3 check lab kad...giler ah desperate tul....
7=> huhu, mangsanya adalah kami jugak...hmmm....

to be positive:
salah saper?
1- budak math -> diorg igt diorgnye lab jd diorg penuhkan lab dengan suku sakat diorg
2- pihak atasan skul -> suh budak CSt233 guna ELL, budak discrete dpt lab
3- budak sains komp or aku sendiri -> saper suruh x bwk lab card...kn dh kena berleter+bebel+ceramah dgn staff makmal...

pape pun, duit aku terpaksa digunakan untuk online kat CC...huhu, nk wat discussion yg melibatkan komp or nk download material untuk discussion pun xleh, ye la, x bwk lab card....hmm, xpa2, mak aku dh pos dh kad makmal yang tertinggal kat umah tuh, dah smpai dh kot kat desa....pasni leh guna makmal balik.....