Saturday, October 31, 2009

Aim and Shoot

Pointer aku sgtlah rendah...
sem nih aku nk target dptkan pointer yg lebih tggi dr sem lepas...
hoho...xmustahil kot...
sebab apa x mustahil???
sebab sem lepas pointer aku sgtlah rendah....
sem ni lak nmpk cam bleh dpt mrkh lbih skit...
ada hrpn r kot nk dpt pointer yg lebih baik...

SO, apa yg aku target dan harap...
Ini kenyataan dan bukan ilusi...
sepanjang aku nk hadapi exam...
aku rasa tak pernah aku stdy smpai hbis....
kalo ada 10 bab masuk...
ada la kot dlm 8 bab aku bc...
huhu...
kali nih...
CMT221 - aku nk bc smpai hbis...
biarlah xmsuk otak pun, asal bc hbis sudah...
dlm exam t leh tulis pe yg igt drpd xtau lgsung...
PERl?? hmm...
akan dicuba...
SEC pun musti dicuba...
dan lain2 msti dicuba....

Thursday, October 29, 2009

Amer

AMer

Ya-ha...STdy Week Dtg Lagi...

Huhu...stdy udah dtg dan udah bermula.....
selepas bertungkus lumus menyiapkan projek db,
dan viva sudah selesai...
maka dengan rasminya bermulalah
STUDY WEEK untuk bebudak CS@USM
tnpa gangguan asinment n projek...

2/11 CMT221 9.00-11.00 DPB
3/11 LSP404 2.15-4.15 DKW
6/11 CPT211 3.00-5.00 DPB
17/11 CST233 2.15-4.15 PHS II
18/11 HTU223 2.15-4.15 DPA
19/11 AKP201 2.15-5.15 DKW

Inilah jdual exam aku...
20hb bleh balik umah....

Huhu, jam udah kul 3.40 pg....
aku br hbis stdy bab 1 DB...gler ah...
ad lagi byk bab untuk DB....
xpa,gambate....

Pas exam hbis,bermulalah cuti...
hmm,if i'm not choosen for this holiday break under cik azam programme,
aku ada plan lain...
aku nk perbaiki asinment DB aku...nk wat yg terbaik...
tmbh features,baiki error....buh error handling,
upgrade system...including GUI...
huhu,bunyik cam senang je kn???
hhu.aku dak yg x kreatif+mls,
bg aku mybe nk baiki+upgrade+buat projek DB ni jd yg terbaik+mantap
agak susah...haha
aku akan berusaha...

Am, nk copy projek ko sbg cth leh?
aku nk lengkapkan db aku...
byk features dlm projek ko yg buat aku tertarik...
and i have come up with my own idea,
tp agk susah nk dibuat...
dan dicari penyelesaian,
sb aku xda sijil Meng'google',huhu

org lain senang je cr kat google pape mklumat diorg nak,
tp aku cr xjmpa2 pun...hoho

Byk yg aku bljr bila buat projek DB+Java+Flash+SEC...
ya,byk pengalaman aku dpt...
Dr D Java bg nasihat and comment,
lab instructor DB bg comment cmna nk improve our system,
Dr A Sec nasihat kat bebudak SEC,ttg present FYP...
aku bljr flash guna actionscript...
sumer ni wat aku lebih kreatif dan byk berfikir....
da lama wooo x gn otak ni wat programming....
cari penyelesaian masalah....hoho

smpai skrg aku kagum ngan encik arshad...
ya, aku plg kagum ngan die....
walaupun pointer die bukanlah yg terbaik...
tp programming die mntap gler....
otak kretaif...
Encik A and Encik Y,
they have sumthing in common...
yeah, i admit they are clever and mantap gak....

bg aku, kita kena bljr dr yg pakar...
yg lebih pndai...
hmm, tp x semestinya kita leh bljr dr yg lebih pndai dr kita je,
bleh je bljr dr sesape....
dan as a computer science stdnt,
kita xleh accept sumthing bulat2,
kita bljr dgn concept trial and error...
so,bila org kata wat cmni,
xsemestinya kita leh wat cara tu je untuk solve the programming problem....
there exist other solution...
aku admit,aku pun slalu amik bulat2 pe yg budak lain wat,
tp kdg2 aku just tny konsep,then come up with sumthing much more easy for me..
we have our own style,
and i dislike when someone just ikut
atau ulang balik ape yg org lain bgtau die...
bila suh terangkan kat kita,
die akan terangkan apa yg org terang kat die...

and,kreativity is not sumting that can be learn...
at least,i think so,

kalo xda haikal,
aku rasa projek db team aku,
mst GUI plain je...
thanks eke,
and werm gak...
and pian gak kot...
huhu

plg byk bntu,
encik h*****...
xyah nk terang byk2 kat die...
die fhm kite nk apa,
die wat ikut cara die...
then come out with sumting...
then die leh dibwk discuss....
nk wat sumting cmna,
mtk pndgn die...
werm and pian pun byk bntu gak....
cuma lg senang bekerja ngan haikal....

tp aku,
sumtimes i'm fail as a leader...
aku cepat hangin...
sori gangs...
huhu...
dan aku beremosi...
betul x bebudak team sec?
aku ikut rentak team aku...
dgn org yg aku kenal and rapat skit,
aku cepat mrh,tggi2 suara...
hoho
ngan bebudak yg kurang skit,
aku jd cepat emosi,
tnjuk rasa cuak ngan projek yg xsiap,
rasa risau,,,
then br diorg rasa
'owh, projek ni perlu buat'
actually, xsengaja wat cmtu...
automatik duh...

kalah, aku da byk giler merepek...
nnti ada org kata
aku luah kat blog,
yeah,
i admit that...
hoho
tp being a man,
an egois man....
xda org yg nk dgr kita cerita,
sembang2....lebih2 lg kalo melibatkan bnda2 cmn...
so,dlm blog r caranya...
lgpn bkn org bc n kenal pn...
so, mmbuka pekung didada?
positif or negatif?
ikut keadaan la....
xselalunye positif, x slalunye negatif...

Sunday, October 25, 2009

DB Log Report

menuChoose() -> setlocation

employeeLogin() -> Login error--wrong password,able to login
-> key Enter

managerLogin() -> no error message
-> key Enter

customerSite() -> setLocation

employeeProfile() -> /complete

employeeProduct() -> unfinished/unedit
-> take note ->> WERM

employeeTransaction() -> unfinished/unedit
-> take note ->> EKE

loginEdit() -> setlocation

employeeMenu() -> /complete

managerMenu() -> setLocation

managerStock() -> setLocation

managerEmployeeProfile() -> setlocation
-> hireDate

managerStockOrdered -> unfinished/unedit
-> take note ->> MATNOR

adminEdit() -> /uncheck

Deadline : Tuesday!!!!
Viva : Wednesday!!!!!

Tuesday, October 13, 2009

The Worst..

Puhh, aku dah lega skit...oral Bi and interview da sudah...test SEC pun da sudah...ptg ni lak test PERL..

tp yg sedeynye, mmg teruk gler aku wkt interview and oral BI td depan lecturer BI...
giler ah...plg teruk pernah aku buat....tergagap-gagap, ayat BI tunggang-terbalik...soklan yg die tny pun main tabuh je aku jwb...

yg xbestnye, sb die pernah kata "kalau die yg byk ckp wkt presentation, mksudnya kita nye persembahan teruk..."

td wkt speaking, pas interview tuh...aku dahla xprepare...so aku pilih unutuk citer pasal satu bab dlm security, Cryptology...tgh2 bercakap tuh, die tny 2-3 soklan, hmm...nmpknye teruk la yuh akunye...huhu..

pas test pERl, leh proceed ngan projek databse, then projek sec...esk ada listening test untuk BI>>.hoho

Sunday, October 11, 2009

Tolong!!!!!

sedutan comment dr post cik auni

hahaha...

cian tul ko...eh, cian kat kita sumer...

tp kn, dlm busy2 byk asignment and byk test...ada gak yg sempat g jejalan,bersuka ria sana sini...g aktiviti tu aktiviti nih.....

yela, myb kat diri sendiri rasa mcm tak mnyusahkan(walhal menyakitkan badan+diri sendiri)...tp org kat sekitar cmna? dush2...



huhu,aku senang r kata kn? sb aku x rasa, yg pmi pun aku bg nama tp x join meting...huhu teruk tul,xda komitmen..



berbalik pd yg td, kita rasa kita leh ikut,kita leh wat walaupun kita join sana,join sini...siyesly,kalo am,mmg aku rasa die leh...tp org lain??? hmm, pikir r dua tiga kali...



aku pikir cmni, kalo korg join aktvt byk sgt,xpun wat aktvt byk sgt...hbis tu, asinment byk,grup lak tuh....nk jmpa wat meting wat asinment cmna?????? kalo mmg da bg tugas, ko wat part nih,ko lak yg nih...xpa...g la join aktvt,asal leh siap part ko sudip....



tp ni kalo keje yg memang nk kena monitor,keje yg nk wat sesama,xpun x bg tugas lg.....nk siapkan sesetengah part dulu br leh bg2 tugas....so cmna??? dimanakah anda ketika grup anda hendak atau sedang membuat asinment grup??? konsert???? 1siswa???? lepak nagn member2 lain yg xreti2 kita ada tugas????



pls consider org lain ok, apa yg korg wat tu, akan effect (eh, affect kot) org lain gak...



--ish,tp mmg yg paling geram sb smpat g p konsert,p bersuka ria,join aktvt 1sswa la...mcm2 lg...keje pun tersekat r smpai korg blik,smpai korg leh start blik wat keje...aiyooo...tolong, kita dh besor,da matang and da leh kawin da pun...mcm lectr sec aku ckp,kat U kita kena ada self-discipline..mmg,skali skala kita nk gak g rehatkan minda,relaks jap...tp berpada2 r...



aku tau,aku pun main game kat bilik,tgk citer (walaupun da lama x tgk citer huhu,sape ada citer best???? nk...)...tp sumer tuh kat bilik, bebila team aku nk wat meting pun leh,sb aku sentiasa available kat bilik...xsalah nk wat aktiviti luar bilik,mmg gerakkan badan,wat otak aktif and so on...tp kalo da slalu sgt, pe gunanya kalo otak aktif tp x wat keje?????????>--


sori,kalo sesape ada terasa pape...aku bkn perfect,just nk kata apa yg patut( ++ skit yg x patut skali kot)...sori...aku kata ni kepada sumer terutama diri aku sendiri...oit (HOI la,br bunyi kasar skit) MATNOR!!!! da tau keje byk, sudip2 r join aktvt,g sana sini,membuatkan diri kita sukar available untuk team kita wat meeting...dan, oit matnor, sudah2 r tuh bebel, awak tuh bkn nye bagus sgt!!!!!

Wednesday, October 7, 2009

Kalut + Serabut Mode

3 Test
-> Isnin Database
-> Rabu Security dan PERL

3 Projek
-> Database
-> Java
-> Marketing

1 Assignment
-> PERL

Due Next Week

1 Projek
-> Security

Due Next Next Week

Hoho

Sunday, October 4, 2009

Baru Nak Berjinak dengan Flash..

Hohoho...DIsebabkan assignment bebudak multimedia kena wat flash
and aku pun rasa mcm nk bljr flash...
so bermulalah perjalanan menerokai basic flash...

Jumaat Mlm, G jmpa sifu Arshad....
Mtk die wat calendar form untuk Java...
tp die xpenah wat calendar, so die xtau...
SO, then alang2 tuh mtk die ajr flash...
suh die ajr basic, tp die ajr terus gn action script...
die kata boring kalo ajr basic...hoho
nasib baik aku dah pernah dua kali bljr basic flash (tp da lupa)...
so pas die ajr action script tuh, leh r try wat skit2...

Die tunjuk;
-hmm, lupa r apa yg die ajr...
-jap2, koordinat x dan y gmbr/objek dlm flash tuh...
-pe lg ek, goToAndPlay() -> or klik button g frame lain...
-ha,drag and zoom gmbr...
-ntah, aku pun x igt pe yg die ajr lg..
-aku tny die ttg effect2 and function2 yg dlm assignment SHE die dulu...
cmna nk wat,suh die ajr skit...

Pas blik bilik;
-aku try r wat satu gmbr tuk peta...just gmbr jalan je..
-then aku try wat function drag and click skali..
-then dengan susah payahnye aku try cek code2 actionscript die dlm file SHE die dulu...
giler ah, keje die tersusun, cuma aku je susah nk cr..then bile dh tau...
br nmpk keje SHE Arshad tuh tersusun..senang nk tgk code...just kena explore skit..

Then smpai pg td;
apa yg aku dpt buat;
-hmmm,
-> ntah, xtau
-> cr koordinat x dan y gmbr
-> drag gmbr/peta dlm flash tuh
-> zoom in and zoom out
-> klik some place then die popup something...
(hoho, function klik nih,bukan kami wat satu button then bila klik kuar,
tp kami specific kan koordinat kat gmbr, bila klik kt koordinat tuh,
br popup something...kira leh wat game 'cr perbezaan antara dua gmbr' r)
-> motion tween
-> effect mouse over kat button (amatlah senang OK)
-> effect bila mouse tuh lalu kat sesuatu kwsn dlm peta tuh,
akn kuar description/nama tmpt tuh (mouse tuh just lalu, not klik, kira mouseOver r)
-> pe lg ek??? ntah...x igt...

Ni pe yg kmi leh wat dlm masa 3 hr
(actually dlm masa 24 jam je, sebab hari pertama tuh just experiment and bljr2 skit,
then hr kedua tuh...br start wat..
then tetiba ptg tuh, laptop Encik John Werm prob...xleh detect Hard Disk...
msuk CD Ubuntu pun xleh detect hkewujudan harddidk...so ptg tuh, kami wat balik dr SCRATCH...mula blik dr kosong...
tp ada Hikmah...sebab kali kedua buat tuh, keje lebih tersusun dan mcm2 benda+effect leh tmbh)

Pepehal pun, ni lah hasilnya,
BDK nk bljr flash...guna actionscript







hoho, bila da upload...tetiba berubah skit layout die..
huhu, kena ubah skit..xpa2...t aku upload lain...
actually the real view yg aku nk tunjuk adalah petak kat tgh2 tuh...
tp apa yg die view kat sini, keseluruhan, termasuklah bnda2 symbol/objek yg aku sorok luar skrin dlm flash tuh...huhu


*nnt bila dh ubah skit,upload lain
*PASTIKAN hbis upload/buffer/download/loading or pape je lah dulu, br bleh tgk penuh flash tuh...event die cmnih ->klik start ->akan ada scene loading -> then pas loading tuh die terus g main menu yg ada button map and team

==============>>>>
Link MF;
file dlm format exe..
file dlm format swf
<<=================

---------






--------------