Sunday, October 4, 2009

Baru Nak Berjinak dengan Flash..

Hohoho...DIsebabkan assignment bebudak multimedia kena wat flash
and aku pun rasa mcm nk bljr flash...
so bermulalah perjalanan menerokai basic flash...

Jumaat Mlm, G jmpa sifu Arshad....
Mtk die wat calendar form untuk Java...
tp die xpenah wat calendar, so die xtau...
SO, then alang2 tuh mtk die ajr flash...
suh die ajr basic, tp die ajr terus gn action script...
die kata boring kalo ajr basic...hoho
nasib baik aku dah pernah dua kali bljr basic flash (tp da lupa)...
so pas die ajr action script tuh, leh r try wat skit2...

Die tunjuk;
-hmm, lupa r apa yg die ajr...
-jap2, koordinat x dan y gmbr/objek dlm flash tuh...
-pe lg ek, goToAndPlay() -> or klik button g frame lain...
-ha,drag and zoom gmbr...
-ntah, aku pun x igt pe yg die ajr lg..
-aku tny die ttg effect2 and function2 yg dlm assignment SHE die dulu...
cmna nk wat,suh die ajr skit...

Pas blik bilik;
-aku try r wat satu gmbr tuk peta...just gmbr jalan je..
-then aku try wat function drag and click skali..
-then dengan susah payahnye aku try cek code2 actionscript die dlm file SHE die dulu...
giler ah, keje die tersusun, cuma aku je susah nk cr..then bile dh tau...
br nmpk keje SHE Arshad tuh tersusun..senang nk tgk code...just kena explore skit..

Then smpai pg td;
apa yg aku dpt buat;
-hmmm,
-> ntah, xtau
-> cr koordinat x dan y gmbr
-> drag gmbr/peta dlm flash tuh
-> zoom in and zoom out
-> klik some place then die popup something...
(hoho, function klik nih,bukan kami wat satu button then bila klik kuar,
tp kami specific kan koordinat kat gmbr, bila klik kt koordinat tuh,
br popup something...kira leh wat game 'cr perbezaan antara dua gmbr' r)
-> motion tween
-> effect mouse over kat button (amatlah senang OK)
-> effect bila mouse tuh lalu kat sesuatu kwsn dlm peta tuh,
akn kuar description/nama tmpt tuh (mouse tuh just lalu, not klik, kira mouseOver r)
-> pe lg ek??? ntah...x igt...

Ni pe yg kmi leh wat dlm masa 3 hr
(actually dlm masa 24 jam je, sebab hari pertama tuh just experiment and bljr2 skit,
then hr kedua tuh...br start wat..
then tetiba ptg tuh, laptop Encik John Werm prob...xleh detect Hard Disk...
msuk CD Ubuntu pun xleh detect hkewujudan harddidk...so ptg tuh, kami wat balik dr SCRATCH...mula blik dr kosong...
tp ada Hikmah...sebab kali kedua buat tuh, keje lebih tersusun dan mcm2 benda+effect leh tmbh)

Pepehal pun, ni lah hasilnya,
BDK nk bljr flash...guna actionscript







hoho, bila da upload...tetiba berubah skit layout die..
huhu, kena ubah skit..xpa2...t aku upload lain...
actually the real view yg aku nk tunjuk adalah petak kat tgh2 tuh...
tp apa yg die view kat sini, keseluruhan, termasuklah bnda2 symbol/objek yg aku sorok luar skrin dlm flash tuh...huhu


*nnt bila dh ubah skit,upload lain
*PASTIKAN hbis upload/buffer/download/loading or pape je lah dulu, br bleh tgk penuh flash tuh...event die cmnih ->klik start ->akan ada scene loading -> then pas loading tuh die terus g main menu yg ada button map and team

==============>>>>
Link MF;
file dlm format exe..
file dlm format swf
<<=================

---------






--------------

0 comments: