Wednesday, July 7, 2010

Lagi 1Malaysia

Adess, lagi2 1Malaysia..
Wkt video conference ngan Martin,
die suh cari satu issue kt Malaysia tuk dijadikan contoh tuk letak dlm website gettheissue.com..
so timbullah issue 1Malaysia dari Aril..
mula2 dia sebut pasal Isu perkauman kaum,
then kami ubah jd 1Malaysia..

Tentang 1Malaysia,
sape tau??
Pro n Con..
salah satu tujuan 1Malaysia,
nk promote Malaysia sebagai satu negara bangsa,
satu identity sebagai Malaysia,
nk tunjukkan kt dunia yang Malaysia sebuah negara yang unik,
ada berbagai kaum2 dan identiti setiap kaum dijaga..
berbeza dengan konsep asimilasi yang negara lain amalkan,
setiap kaum bebas amalkan masing2 punya adat..xdihalang...
cth terdekat, Indonesia..
di Indonesia, kaum Cina dan yang lain2,
wajib guna nama Indonesia..
kat Malaysia, kaum Cina bebas guna nama Cina...
begitu juga India..

Eh, aku nk citer sal bnda lain ni,
dlm video conference tuh,
kami cuba terangkan kat Martin apa yang dimaksudkan 1Malaysia..
dowh,mana reti nk terangkan..huhu
sepatutnya kami sebgai rakyat Malaysia,
patut terangkan sesuatu yang positif tentang 1Malaysia kat orang luar...
tapi masalhnya, xfhm dan xberapa mendalami 1Malaysia...

Dia tanya,
"how to know 1Malaysia succeed?"
"Is it a good idea?"
"Why is it a good idea?"
"why certain people or the opposition party oppose/againts 1Malaysia campaign"
"does everyone support? who support and who not why?"
lebey kurang la pe yang die nk tanya..
Dia tanya cmna nk tau 1Malaysia berjaya?
waa, mana la aku tau..
according to Teh,
1Malaysia adalah satu kempen yang akn berterusan..
Ok, good point..:)
Martin tanya lagi,
semua orang sokong ke kempen tu..
Oh sudah tentu tidak...
Aku gtau la die,
"The opposition party are againts it"
Dia tanya, kenapa?
aku mana la tau..
aiyoo, politik...masing2 nk betul..
tp aku lupa nk gtau yang PKR timbulkan issue 1Israel,
yang 1Malaysia dtg dari slogan 1Israel..
diorg kata syarikat israel yang cipta slogan 1Malysia..
xtau la..

Sekarang kami kena buat pro and cons 1Malaysia,
challenges of 1Malaysia..
bila sebut pasal 1Malaysia,
banyak pihak berbalah dan mesti ada issue timbul...

Melayu risau hak2 istimewa melayu hilang..
Cina dan kaum lain fikir, nape nk beri hak istimewa pada sesetengah kaum kalau Malaysia kata nk kesamarataan...nk unity..kena adil...
Parti Pembangkang xsokong idea unity..
(sedangkan sesama kaum xbersatu, asyik berbalah,
cmna nk pertahankan hak? nk wujudkan negara bangsa?
semua dengan agenda masing2..masing2 fikir diorg betul..even kalau salah pun,
tetap xleh sokong pihak lawan sebab nnti nmpak mcm diorg lemah..ye ke?
i hate politic..ish2)

eh dah melalut,
adios!!

4 comments:

akuKah.. said...

tnya la farah witwit tu..
dia wat asemen 1 malaysia dlu..hehe :)

matnormyth89 said...

oh ya ka..bgus2..haha

akuKah.. said...

wahhhh..mesti sweet giler..
makcik n pakcik wat keje sama2..
lalala..

Noor Farahdina Badaruddin said...

ini rupenye keje korg yer...(pura2 marah..huh)